Blog

Kako uživati u letu na četiri točka
Zasukati rukave za osnovne popravke i održavanje automobila uvek je dobra ideja. Tokom toplih meseci, dok se suočavamo sa raznim mukama na vrućem asfaltu, možemo da se pozabavimo i zabavnijom stranom održavanja automobila i kroz jednostavne i relativno jeftine intervencije unapredimo udobnost, bezbednost i izgled svojih četvorotočkaša. Šta sve možemo da uradimo za svoja vozila kako bismo još više uživali u predstojećim letnjim mesecima, kao stvorenim za boravak u prirodi, putovanja i opuštanje?
Priprema za letnje oluje
Novo leto je na pragu, spremno da nam, pored sunca i toplog vremena, servira i povremene, a poslednjih godina i prilično česte olujne nepogode. Poznato je da jaka kiša, grad i vetar predstavljaju rizik po bezbednost svih učesnika u saobraćaju. Imajući to na umu, pitanje koje se mora postaviti je: da li smo zaista spremni za predstojeće izazove na mokrom letnjem drumu? Iznenadna kiša može biti opasna za vožnju iz nekoliko razloga.
Da te pitam... (Vozačke nedoumice, peti deo)
Priču o čestim vozačkim nedoumicama nastavljamo petim nastavkom teksta o zanimljivim pitanjima koje korisnici automobilskih foruma na internetu postavljaju svojim kolegama i stručnjacima iz odgovarajućih oblasti automobilizma.
Stabilnost automobila u vožnji: šta treba znati
Amortizeri igraju ključnu ulogu u obezbeđivanju bezbedne i udobne vožnje. Iako su mnogi vozači svesni činjenice da je amortizacija jedna od najvažnijih funkcija automobila, razumevanje kako ona funkcioniše i zbog čega treba redovno voditi računa o stanju svih njenih komponenti od vitalnog je značaja za svakog vlasnika automobila. Osnovna uloga sistema za amortizaciju u ovom kompleksnom sklopu je da održava stalni kontakt točkova sa podlogom, kako se vozilo ne bi zanosilo u vožnji, bez obzira na kvalitet i stanje guma, odnosno uslove koji vladaju na drumu.
Hladne glave na vrelom asfaltu
Sumorne najave prognostičara o predstojećim tropskim mesecima i novim temperaturnim rekordima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Posebno su zabrinuti vozači, svesni činjenice da su visoke temperature zakleti neprijatelj automobilskih motora i potencijalni vinovnici skupih kvarova. Zato se ovim problemom treba pozabaviti na vreme, pre nego što se skriveni problemi otkriju u nezgodnom trenutku ili kada je šteta već učinjena.
Ekološka vožnja
Pod pojmom ekološke ili „zelene“ vožnje podrazumeva se skup tehnika vožnje i ponašanja u saobraćaju koji imaju za cilj smanjenje emisije štetnih gasova kroz smanjenu potrošnju goriva i maksimalno ograničavanje nepovoljnog uticaja na životnu sredinu. Drugim rečima, osnovni cilj ekološke vožnje je smanjenje potrošnje goriva, emisije gasova i habanja vozila. Šta mogu vozači da učine kako bi smanjili svoj „ugljenični otisak“ ?
AI mehaničar: budućnost je počela
Servisiranje vozila, kao jedna od najvažnijih grana automobilske industrije, doživljava značajnu transformaciju uslovljenu tehnološkim napretkom. Kako automobili postaju sofisticiraniji, tako se usložnjavaju i oprema i tehnike koje se primenjuju u servisiranju. Moderni autoservisi sve više koriste prednosti revolucionarnih tehnologija koje popravke vozila čine efikasnijim, tačnijim i bezbednijim.
Razvoj bezbednosnih karakteristika automobila
Od prvih automobila sa pogonom na vodenu paru, preko benzinskih, električnih i hibridnih, sve do autonomnih vozila, bezbednosne funkcije u automobilima igraju najvažniju ulogu u smanjenju nekada izuzetno velikog broja povreda i materijalnih šteta koje su nastale kao rezultat automobilskih nezgoda. Iako se sudari i dalje događaju, rizik od ozbiljnih povreda daleko je manji nego što je bio, jer auto industrija neprestano radi na poboljšanju efikasnosti postojećih bezbednosnih mehanizama, kao i na razvoju i testiranju novih ideja.
Pokretanje automobila posle duže neaktivnosti
Da li planirate da kupite stari automobil ili već imate jedan koji tavori u nekoj garaži i nije pokrenut godinama? Ako odmah sednete za volan, i nadate se da će sve funkcionisati kako treba kada okrenete ključ, verovatno pravite kardinalnu grešku. Kao i na čoveku koji ne pamti kada je poslednji put potrčao za loptom ili podigao nešto teže od kašike, dugogodišnja neaktivnost ostaviće traga i na automobilu, naročito ako je tokom stajanja bio lišen odgovarajuće nege i održavanja. Činjenica da je motor automobila konstruisan tako da bude u redovnom pogonu znači samo jedno: što duže stoji u mestu, više će problema imati prilikom ponovnog pokretanja.
Da te pitam... (Vozačke nedoumice, četvrti deo)
Vozači često žele da saznaju više o svojim automobilima iz različitih razloga, praktičnih, bezbednosnih i ličnih. Poznavanje osnova automehanike pomaže vozačima da pravilno održavaju svoja vozila, čime im produžavaju životni vek i smanjuju verovatnoću kvarova. Takođe, znanje o osnovnim popravkama omogućava im da samostalno obavljaju neke zadatke, štedeći novac na naknadama za rad mehaničara, ali i da donose informisane odluke kada su u pitanju nabavke delova, popravke i usluge.

Potrebna Vam je pomoć, preporuka ili savet?

/images/uploaded/treba-vam-pomoc_1000.jpeg

Konsultujte se i poručite telefonom

Zatražite personalizovanu ponudu
Tim stručnih konsultanata će vam vrlo rado pomoći da napravite pravi izbor za svoje vozilo. Naše dugogodišnje iskustvo u prodaji auto delova pomoći će vam da rešite sve dileme.
Pozovite nas svakog radnog dana
od 8 do 18h, i subotom od 8 do 16h.
Svi auto delovi na jednom mestu: amortizeri, filteri, plivajući zamajac, motorna ulja, set kvačila, letva volana, alternator i drugi rezervni delovi za vaš automobil. Savremena online prodavnica auto delova, alata i opreme nudi najširi dijapazon delova i cena kroz efikasnu pretragu najboljih rezervnih delova za vašeg četvorotočkaša, po pristupačnim cenama, uz besplatnu isporuku. Na pravom ste mestu!