Blog

Razvoj bezbednosnih karakteristika automobila
Od prvih automobila sa pogonom na vodenu paru, preko benzinskih, električnih i hibridnih, sve do autonomnih vozila, bezbednosne funkcije u automobilima igraju najvažniju ulogu u smanjenju nekada izuzetno velikog broja povreda i materijalnih šteta koje su nastale kao rezultat automobilskih nezgoda. Iako se sudari i dalje događaju, rizik od ozbiljnih povreda daleko je manji nego što je bio, jer auto industrija neprestano radi na poboljšanju efikasnosti postojećih bezbednosnih mehanizama, kao i na razvoju i testiranju novih ideja.
Pokretanje automobila posle duže neaktivnosti
Da li planirate da kupite stari automobil ili već imate jedan koji tavori u nekoj garaži i nije pokrenut godinama? Ako odmah sednete za volan, i nadate se da će sve funkcionisati kako treba kada okrenete ključ, verovatno pravite kardinalnu grešku. Kao i na čoveku koji ne pamti kada je poslednji put potrčao za loptom ili podigao nešto teže od kašike, dugogodišnja neaktivnost ostaviće traga i na automobilu, naročito ako je tokom stajanja bio lišen odgovarajuće nege i održavanja. Činjenica da je motor automobila konstruisan tako da bude u redovnom pogonu znači samo jedno: što duže stoji u mestu, više će problema imati prilikom ponovnog pokretanja.
Da te pitam... (Vozačke nedoumice, četvrti deo)
Vozači često žele da saznaju više o svojim automobilima iz različitih razloga, praktičnih, bezbednosnih i ličnih. Poznavanje osnova automehanike pomaže vozačima da pravilno održavaju svoja vozila, čime im produžavaju životni vek i smanjuju verovatnoću kvarova. Takođe, znanje o osnovnim popravkama omogućava im da samostalno obavljaju neke zadatke, štedeći novac na naknadama za rad mehaničara, ali i da donose informisane odluke kada su u pitanju nabavke delova, popravke i usluge.
Benzinac ili dizelaš, pitanje je sad
Mnogi ljudi gaje sumnje kada biraju između benzinskih i dizel automobila, najčešće zbog nesigurnosti u vezi sa troškovima, performansama, uticajem na životnu sredinu i ličnim sklonostima. U uporednim analizama najčešće se obraća pažnja na potrošnju goriva, početne troškove i preprodajnu vrednost, cenu redovnog održavanja, zakonske propise u vezi sa standardima emisije štetnih materija, uticaj na životnu sredinu... Ovim tekstom pokušaćemo da ukažemo na neke najvažnije razlike, prednosti i mane automobila sa benzinskim, odnosno dizel agregatima.
Loše navike kojima uništavamo automobil
Dok učimo vožnju, podučavamo se najboljoj praksi i dobrim navikama koje garantuju bezbednost i dugotrajnu eksploataciju automobila. Međutim, kada položimo vozački ispit, često počinjemo da formiramo navike koje loše utiču na zdravlje automobila, nesvesno rizikujući nimalo naivne kvarove. Ove stvari u početku mogu izgledati sasvim bezopasne, ali na duže staze mogu da pričine ozbiljne glavobolje. Zato izdvajamo nekoliko uobičajenih grešaka koje će jamačno skratiti vek vašem automobilu.
Pregled automobila pre zime
Priprema za vožnju u zimskim uslovima od velikog je značaja za održavanje svakog vozila, bez obzira na njegovu starost ili namenu. Suprotno uvreženom mišljenju, da bismo osigurali sigurnost i optimalne performanse automobila tokom najhladnijeg godišnjeg doba nije nam potrebno mnogo novca niti vremena, dok dobit u ovom slučaju višestruko premašuje investiran trud. Bez daljeg odlaganja, krenimo sa spiskom „predzimskih pregleda” koji će nam pomoći da lakše prebrodimo sve izazove predstojeće zime.
Automobilski trendovi u 2024.
Automobilska industrija izlazi iz jednog od najizazovnijih perioda u svojoj istoriji. Posle razornih efekata pandemije, a potom i rastućih izazova na geopolitičkom planu koji takođe prekrajaju uspostavljene standarde u nabavci i transportu robe, automobilski sektor polako staje na noge. Svi veliki igrači pripremaju se za sve izazovnije uslove poslovanja, prvenstveno izazvane nedostatkom čipova, globalnim ekonomskim usporavanjem, šokovima cena, itd.
Pokloni za vozače
Odabir savršenog poklona za pasionirane vozače uključuje detaljnije razmatranje njihove ljubavi prema automobilima, iskustva vožnje i specifičnog načina života. Bilo da svakog dana putuju na posao, prelaze veće kilometraže u sklopu poslovnih obaveza ili jednostavno uživaju u uzbuđenju dok su na asfaltu, pravi poklon ostaviće jači utisak nego što mislite.
Da te pitam... (Vozačke nedoumice, treći deo)
U trećem delu priče o vozačkim nedoumicama izdvojili smo još nekoliko pitanja koja se često postavljaju u radionicama, na forumima, u krugu prijatelja, na društvenim mrežama...
Šta treba znati: brzi vodič za osnovne popravke i održavanje automobila
Rešavanje jednostavnih problema i osnovne popravke su nešto čime svaki vozač može da se pozabavi. Osim uštede u novcu, „sam svoj majstor” filozofija u mnogim slučajevima može da nam pomogne da bolje shvatimo kako automobil funkcioniše i na koje sve načine možemo da mu olakšamo rad i produžimo vek. Investirano vreme ovde će se višestruko isplatiti.

Potrebna Vam je pomoć, preporuka ili savet?

/images/uploaded/treba-vam-pomoc_1000.jpeg

Konsultujte se i poručite telefonom

Zatražite personalizovanu ponudu
Tim stručnih konsultanata će vam vrlo rado pomoći da napravite pravi izbor za svoje vozilo. Naše dugogodišnje iskustvo u prodaji auto delova pomoći će vam da rešite sve dileme.
Pozovite nas svakog radnog dana
od 8 do 18h, i subotom od 8 do 16h.
Svi auto delovi na jednom mestu: amortizeri, filteri, plivajući zamajac, motorna ulja, set kvačila, letva volana, alternator i drugi rezervni delovi za vaš automobil. Savremena online prodavnica auto delova, alata i opreme nudi najširi dijapazon delova i cena kroz efikasnu pretragu najboljih rezervnih delova za vašeg četvorotočkaša, po pristupačnim cenama, uz besplatnu isporuku. Na pravom ste mestu!