Blog

Električne i elektronske instalacije u automobilu
Elektronika u automobilima nekada je služila isključivo za upravljanje radom motora, dok najnoviji trendovi i opšti napredak elektronske industrije usmeravaju razvoj automobilske elektronike u gotovo svim segmentima konstrukcije vozila. Ni najmanju grešku u električnom sistemu za pokretanje vozila ne bi trebalo zanemariti, jer posledica može biti potpuna nemogućnost pokretanja motora.
Diskovi i pločice: šta treba znati
Što se tiče bezbednosti u vožnji, ništa nije važnije od pneumatika i kočnica. U putničkim vozilima u širokoj upotrebi su dve vrste kočnica, disk i doboš. Kako one rade, po čemu su različite i slične, zašto možda imate obe vrste na istom vozilu, kakvu vrstu habanja možete očekivati i koje delove je potrebno održavati?
Auto brave: sigurnost u prvom planu
Iako na njih pomislimo tek kada otkažu poslušnost, brave na automobilima služe kao prva linija odbrane od lopova i uljeza, ali i pružaju sigurnost tokom vožnje držeći vrata čvrsto zatvorenim, a u ovom tekstu ćemo objasniti koje vrste brava postoje i koje su njene komponente.
Čudni zvuci iz automobila
Ležaj (lager) točka, kao i drugi ležajevi u različitim komponentama automobila (u točku, alternatoru, menjaču itd.), tokom eksploatacije može biti izložen postepenom trošenju, ali se može oštetiti i iznenada, recimo posle saobraćajne nezgode. Karakterističan zvuk koji proizvodi oštećeni ležaj je važan dijagnostički orijentir koji će vozača pravovremeno uputiti ka mehaničaru i tako sprečiti daleko ozbiljnije i skuplje kvarove.
Sistem upravljanja vozilom
Glavni zadatak sistema za upravljanje je da obezbedi precizno usmeravanje i skretanje vozila. Osim toga, ovaj sistem vozaču treba da omogući da preko upravljača oseti stanje kolovozne površine i da upravljačke točkove nakon skretanja lako vrati u poziciju pravolinijskog kretanja.
Kad hladnjak otkaže poslušnost
Hladnjak automobila može imati problema u radu, kao i svaki drugi deo automobila, ali uz redovno održavanje kvarovi se ne događaju tako često. Treba zapamtiti da kada se nešto dogodi hladnjaku, posledice su obično ekstremne i povlače za sobom niz potencijalno veoma skupih popravki. Srećom, simptome koji ukazuju na probleme u radu hladnjaka najčešće nije teško uočiti.
ProdajaDelova.rs dobitnik e-Trustmark sertifikata
Naša kompanija je dobitnik sertifikata e-Trustmark, prestižne oznake poverenja koja se dodeljuje u sklopu IPA 2012 EU projekta „Razvoj elektronskog poslovanja“, u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstvom privrede Republike Srbije. Ovo priznanje potvrđuje ono što naši korisnici već znaju, a to je da smo dostigli najviše standarde u elektronskoj trgovini.
Sve o sistemu za hlađenje motora
Iako je konstrukcija benzinskih motora znatno napredovala, oni još uvek nisu naročito efikasni u pretvaranju hemijske energije u mehaničku snagu. U motoru malog automobila koji se kreće auto putem brzinom od 80 km/h u svakoj minuti proizvodi se oko 4000 eksplozija. Ovo sagorevanje, uz trenje pokretnih delova proizvodi veliku količinu toplote koja se koncentriše na jednom mestu. Bez efikasnog sistema hlađenja, motor bi se progresivno zagrevao i prestao da funkcioniše u roku od samo nekoliko minuta.
Sve o sistemu za osvetljenje
Svetlosna signalizacija je ključni deo očuvanja bezbednosti na putevima i svaki set automobilskih svetala ima različitu upotrebu i dolazi sa nizom pravila koja treba da razumete i poštujete. Njihova nepravilna upotreba može biti i nezakonita, o čemu treba posebno voditi računa. Pre svega, važno je da svetla održavate čistim radi dobre vidljivosti, kao i da pri ruci imate garnituru rezervnih sijalica, tako da se mogu brzo i lako zameniti u slučaju kvara.
Sve o termostatu
Termostat je vitalni deo sistema za održavanje temperature motora i njegov zadatak je da reguliše protok rashladne tečnosti (antifriza) i tako održava radnu temperaturu motora optimalnom. Znaci da termostat ne funkcioniše kako je predviđeno obično obuhvataju pregrevanje ili rad motora na višoj temperaturi nego što je uobičajeno, kao i smanjenu efikasnost grejača kabine (ne dobija dovoljno toplog vazduha). Neispravan termostat takođe može i da uključi omraženu lampicu „Check Engine“.

Potrebna Vam je pomoć, preporuka ili savet?

/images/uploaded/treba-vam-pomoc_1000.jpeg

Konsultujte se i poručite telefonom

Zatražite personalizovanu ponudu
Tim stručnih konsultanata će vam vrlo rado pomoći da napravite pravi izbor za svoje vozilo. Naše dugogodišnje iskustvo u prodaji auto delova pomoći će vam da rešite sve dileme.
Pozovite nas svakog radnog dana
od 8:30 do 16:30, i subotom od 9.00 do 14.00
Svi auto delovi na jednom mestu: amortizeri, filteri, plivajući zamajac, motorna ulja, set kvačila, letva volana, alternator i drugi rezervni delovi za vaš automobil. Savremena online prodavnica auto delova, alata i opreme nudi najširi dijapazon delova i cena kroz efikasnu pretragu najboljih rezervnih delova za vašeg četvorotočkaša, po pristupačnim cenama, uz besplatnu isporuku. Na pravom ste mestu!