Blog

Koji auto da kupim?
Ako prvi put kupujete automobil ili ne pamtite kada ste poslednji put listali kataloge i auto-oglase, teško ćete znati odakle da počnete. Kako da pronađete automobil koji će potpuno odgovarati vašim potrebama tokom godina koje dolaze? Potrebno je samo malo istraživanja i planiranja. Kada znate koju vrstu automobila želite, možete odlučiti da li želite da kupite novi automobil, da ga rentirate kroz neki od modela lizinga ili pak da kupite polovni automobil.
Vrste auto-delova: OEM, OE, zamenski
Hteli vi to ili ne, u nekom trenutku ćete morati da uđete u uzbudljiv svet auto-delova, šareni univerzum u kome i vrsni automobilski znalci mogu biti zbunjeni različitim kodovima i cenama delova koji na prvi pogled izgledaju identično, ali među kojima postoji velika razlika u pogledu kvaliteta, uklapanja, porekla i cene.
Kako voziti po kiši
Vožnja po kiši, kao i vožnja po hladnom vremenu, može biti ozbiljan izazov i za najiskusnije šofere; osim toga, povećava se i učestalost kvarova jer vlaga izaziva probleme sa mnogim delovima automobila, ponajviše motorom i električnim i elektronskim instalacijama. Jednostavno, sve što iole nije u redu sa automobilom tada izlazi na videlo.
Prolećno spremanje automobila
Zima je pri kraju i pravo je vreme da sagledamo štetu koju su našim automobilima naneli meseci prošarani hladnim vetrom, kišom, snegom, ledom, solju i drugim „zimskim čarolijama“ s kojim smo se suočavali tokom proteklih nekoliko meseci. Ove provere nas neće mnogo koštati i dobar deo njih možemo obaviti u sopstvenoj režiji, mada je za potpunu sigurnost preporučljivo posetiti profesionalne perionice i mehaničarske servise koji nude usluge pregleda guma, trapa, zamenu tečnosti i druge stavke iz domena periodičnog održavanja.
Zašto automobil odjednom troši više goriva
Razlozi za učestalije posete benzinskim pumpama su raznorodni: to mogu biti sasvim bezazleni problemi koje možemo da otklonimo bez ičije pomoći, ali ponekad se radi o ozbiljnim kvarovima koji traže veštu ruku dobrog mehaničara. Potrošnja goriva kod istog automobila variraće u zavisnosti od mnogih spoljnih faktora, kao što su temperatura vazduha, konfiguracija puta ili dužina putovanja. Takođe, unutrašnji faktori, komponente motora i kvarovi drugih delova, kao i lične navike u vožnji isto tako mogu da utiču na potrošnju.
Patosnice – više od ukrasa
Malo je vozača koji o svojim prostirkama ne razmišljaju samo kada dođu na red za čišćenje, gledajući na njih kao na puki otirač za cipele. Međutim, podna prostirka nije samo deo unutrašnje dekoracije automobila već i važan dodatak koji utiče na celokupno iskustvo vožnje i boravka u automobilu. Patosnice, odnosno podne prostirke za automobile, dizajnirane su da zaštite pod vozila od prljavštine, habanja i korozivnog dejstva soli, ali i da poboljšaju estetiku enterijera i obezbede dodatnu „personalizaciju“ u skladu sa specifičnim potrebama svakog vozača.
Delovi automobilskog motora
Iako se motor sastoji od mnoštva komponenti, ovom prilikom osvrnućemo se na najvažnije delove motora automobila i njihovu funkciju u kompleksnom procesu transformacije hemijske u mehaničku energiju. Savremeni motori se sastoje od dve osnovne komponente: glave, koja se može ukloniti, i donjeg bloka, koji služi kao kućište za glavne pokretne delove motora.
Vodič za izbor mehaničara
Pronalaženje pouzdanog mehaničara koji može da sprovede rutinsko održavanje, ali i da reši ozbiljne probleme, glavni je prioritet za svakog vozača. U suštini, odlazak kod mehaničara je kao odlazak kod lekara – ne volite da ga vidite (vaš lekar to verovatno i zna), ali obojica znate da morate redovno ići na preglede kako biste sačuvali zdravlje. Isto važi i za vaš automobil, kome svakako želite da produžite vek. Dobar majstor može vam dugoročno uštedeti gomilu novca, ali njega nije uvek lako isterati na čistinu.
Izduvni sistem automobila
Izduvni sistem funkcioniše kao sistem koga čini nekoliko povezanih komponenti koje sakupljaju izduvne gasove iz cilindara motora i uklanjaju štetne materije dok istovremeno amortizuju zvučne talase (buku) i ispuštaju izduvne gasove dalje od vozila, odnosno od vozača i putnika. Vozilo sa neispravnim izduvnim sistemom pokazivaće probleme kao što su povećana potrošnja goriva, pojava šumova i drugih zvukova iz izduvne cevi, nagomilavanje opasnih gasova u putničkom prostoru, pojava neprijatnog mirisa (npr. miris pokvarenih jaja) itd.
Novogodišnja obećanja za vozače
Nova godina, novi počeci, nova obećanja. Nesumnjivo ste već sastavili spisak novogodišnjih želja i odluka koje se tiču poboljšanja zdravlja i opšteg načina života, ali da li ste se setili svog automobila? Ako je vaš automobil uspešno prebrodio burnu 2022. godinu, onda zaslužuje da na spisak novogodišnjih obećanja dodamo nekoliko važnih godišnjih zadataka za rad na vozilu o kojima ćemo razmišljati tokom 2023. Dakle, hajde da vidimo koje su to „automobilske odluke“ kojima ćemo obezbediti još jednu godinu uspešne saradnje između vozača i njegove mašine.

Potrebna Vam je pomoć, preporuka ili savet?

/images/uploaded/treba-vam-pomoc_1000.jpeg

Konsultujte se i poručite telefonom

Zatražite personalizovanu ponudu
Tim stručnih konsultanata će vam vrlo rado pomoći da napravite pravi izbor za svoje vozilo. Naše dugogodišnje iskustvo u prodaji auto delova pomoći će vam da rešite sve dileme.
Pozovite nas svakog radnog dana
od 8 do 18h, i subotom od 8 do 16h.
Svi auto delovi na jednom mestu: amortizeri, filteri, plivajući zamajac, motorna ulja, set kvačila, letva volana, alternator i drugi rezervni delovi za vaš automobil. Savremena online prodavnica auto delova, alata i opreme nudi najširi dijapazon delova i cena kroz efikasnu pretragu najboljih rezervnih delova za vašeg četvorotočkaša, po pristupačnim cenama, uz besplatnu isporuku. Na pravom ste mestu!