Uštedite dok vozite

Ako vozilo koristimo promišljeno, možemo da uštedimo pozamašne svote novca

Kada kažu da je automobil kao član porodice, vozači ne misle samo na specijalno mesto koje su u svom srcu odvojili za omiljenog četvortočkaša, već i na još jedna „gladna usta“ koja treba hraniti. Srećom, ako vozilo koristimo promišljeno, možemo da uštedimo pozamašne svote novca, bez mnogo truda i odricanja.

Koliko nas posedovanje automobila zapravo košta? Ovo pitanje postavlja se otkako je sveta i veka, a vredni statističari izračunali su da je za vozilo koje godišnje pređe 20.000 kilometara potrebno izdvojiti i do nekoliko hiljada evra (konkretno, vozači u SAD izdvajaju u proseku 700 dolara mesečno)! Ovi troškovi provlače se neprimetno, kroz izdatke za gorivo i redovne troškove registracije (poreza) i osiguranja, kao i kroz održavanja i popravke, plaćanje parking mesta, mesečnih rata kredita ili lizinga, održavanje higijene i ostale troškove koji se (ne) mogu izbeći. Kada sve to posložite, verovatno ćete se zapitati kako već niste bankrotirali.

Uprkos visokoj ceni korišćenja, automobili su postali najčešće sredstvo prevoza zbog mnogih pogodnosti i udobnosti koju pružaju. Zato nije zgoreg osvrnuti se još jednom na neke od taktika za uštedu za volanom. Za početak, ako već niste, pogledajte tekst o uštedi goriva, a potom se vratite na redove koji slede.

Pre svega...

Koji auto da kupim? Odaberite ekonomično vozilo i tretirajte ga kako dolikuje – to je alfa i omega svih saveta koji se tiču ekonomične vožnje. Šta se podrazumeva pod pojmom ekonomičnog vozila? Ovde se analiziraju početni troškovi kupovine (keš, kredit, lizing), zajedno sa troškovima vezanim za potrošnju goriva. Potom se pridodaju i davanja u vezi sa porezom, osiguranjem i troškovi rezervnih delova kada stvari pođu nizbrdo.

Na primer, sasvim je u redu voziti oldtajmera ili porodičnu „kantu“ koja opslužuje dve generacije, ali u tom slučaju će troškovi održavanja i goriva verovatno biti veći; još ako nastavi da se kvari, dugoročna izdavanja brzo će premašiti vrednost vozila. Slično tome, možete da pazarite neki od Teslinih modela i ostvarite najefikasnije troškove eksploatacije, ali početni trošak kupovine vozila i osiguranje koje biste morali da platite zapravo ga čine skupom opcijom. Zato je automobil između ova dva ekstrema verovatno najbolji izbor, da ne licitiramo ovde s konkretnim modelima čija popularnost varira u zavisnosti od tržišta.

Popravke i održavanje

Kada kupujemo vozilo, novo ili polovno, obično ne razmišljamo previše o troškovima održavanja i popravki koje svaki automobil pre ili kasnije iziskuje. Ali, kada nas prvi veći kvar vrati u realnost, počećemo da razmišljamo o postupcima koji nam mogu uštedeti novac na održavanju i popravkama. Koje su to preventivne radnje koje možemo da obavimo u sopstvenoj režiji?

 • Proverite nivo ulja u menjaču i motoru. Motorno ulje je svakako najvažnija tečnost u automobilu, jer bez odgovarajućeg podmazivanja, svi pokretni delovi motora poput klipova, ventila i drugih delova motora će se brzo istrošiti i dovesti do kvara. Takođe, staro ulje će imati određenu količinu čestica prljavštine koje oštećuju unutrašnjost motora. Zato proveravajte redovno sami nivo ulja u motoru, tečnosti u hladnjaku, menjaču, servo upravljaču i rezervoaru kočione tečnost, kao i rashladnu tečnost klima uređaja.
 • Ne odlažite neophodne popravke. Jedna od najskupljih grešaka je zanemarivanje manjih kvarova i stalno odlaganje popravki. Mala buka u ležaju točka može brzo da preraste od problema teškog dvadesetak evra do popravke koja će vas „olakšati” za 300 evra. Takođe, loše poravnanje točkova neće samo brže pohabati gume, već će primorati i motor da radi pod većim opterećenjem. Poravnajte gume i uštedite do 10% goriva.
 • Pažljivo razmislite kada kupujete polovni automobil. Polovan auto obično je jeftiniji od novog, ali treba računati sa troškovima održavanja vremešnog vozila, koji su često premašuju održavanje modernih automobila. Pored toga, kupovina novog automobila može vam doneti razne privilegije, kao što su duga garancija i pouzdano servisiranje. Konačno, redovno održavanje polovnog automobila predstavlja neizostavnu investiciju u bezbednost, makar ona značila da se svakog meseca družite sa mehaničarem.

Kvalitetne gume štede novac

Gume su obično delovi na kojima se trudimo da uštedimo što više novca. To u osnovi nije dobra ideja, jer koliko god uštedeli na mostu (pri kupovini), platićemo na ćupriji (gorivo, održavanje, bezbednost). Naime, nekvalitetne gume po pravilu imaju lošije performanse (testovi pokazuju da često produžavaju zaustavni put i negativno utiču na upravljivost), a itekako mogu da utiču na potrošnju goriva. Gledajući EU oznake, gume mogu imati različite ocene: kategorija „A“ znači da guma štedi energiju (obično zbog nižeg otpora kotrljanja), dok najlošija ocena „G“ povezana sa povećanom emisijom ugljen-dioksida i većom potrošnjom goriva.

Nezavisna istraživanja pokazala su da kvalitetna „eko“ guma može da uštedi gorivo tako što će dodati nešto više od jednog pređenog kilometra po svakom utrošenom litru, u poređenju sa gumom lošijeg kvaliteta. Računajući na godišnjem nivou, to bi ostvarilo uštedu koja je veća od troška koji iziskuje kupovina kvalitetnih guma.

Ne zaboravite i da proverite pritisak u gumama! Bilo na benzinskoj stanici ili uz pomoć sopstvene električne pumpe, ovu jednostavno proveru obavite jednom nedeljno ili dvaput mesečno. Čak i guma koja naizgled nije izduvana, a nedostaje joj oko jednog bara, može da prouzrokuje 6% veću potrošnju.

Vozite polako i ujednačenim tempom

Racionalna vožnja

Vozite polako i ujednačenim tempom. Možda mislite da je zabavnije voziti brzo, ali to će vas koštati mnogo više nego što mislite (ne računajući kazne koje ćete zasluženo „ubrati“ usput ili nedajbože izazvati saobraćajnu nezgodu). Vožnja brzinom od 130 km/h umesto 110 km/h može da potroši do 25% više benzina, a dodatnih 9% uštedećete ako sa 110 km/h spustite na i dalje sasvim pristojnih 90 km/h. Takođe, održavanje konstantne brzine umesto stalnog ubrzavanja i usporavanja takođe štedi gorivo.

Dobro tempirajte menjanje brzina. Ako nemate potrebu za gasom „do daske”, menjajte brzine nešto ranije i smanjićete potrošnju (okvirno, za benzinske motore, držite obrtomer ispod 3000 obrtaja).

Nemojte preterano da koristite kočnice. Svakako ne savetujemo da izbegavate korišćenje kočnica, ali treba imati na umu da njihova prekomerna upotreba može povećati potrošnju goriva. Za držanje bezbedne udaljenosti od vozača ispred i postepeno zaustavljanje pre raskrsnice ili semafora često je dovoljno oduzeti gas bez pritiskanja kočnice. Valja izbegavati i naglo kočenje i ubrzavanje, naročito preko neravnina, jer takvi manevri „piju“ gorivo kao da je šampanjac.

Vozite nežnije kada je automobil hladan. Automobili su najmanje efikasni kada su hladni. Ako vozite „udarnički” kratko vreme nakon pokretanja hladnog motora, praktično udvostručujete potrošnju goriva i brže habate komponente motora. Takođe, ne bi trebalo da dozvolite da motor predugo radi u praznom hodu. Moderni agregati su dizajnirani tako da rade od trenutka kada okrenete ključ – zagrevanje motora više nije potrebno.

Izbegavajte vožnju sa skoro praznim ili potpuno punim rezervoarom. Vožnja sa malom količinom goriva u rezervoaru uzrokuje da se gorivo još brže potroši, a može doći i do oštećenja pumpe goriva: kada je gorivo na rezervi, pumpa će morati da radi mnogo više da bi pokupila ono što je ostalo u rezervoaru, usisavajući pritom prljavštinu nataloženu na dnu. Slično tome, kada je rezervoar pun do vrha više goriva će sagorevati. Držite se negde između polovine i tri četvrtine punog rezervoara i vaš automobil će raditi efikasnije.

Sitnice koje štede novac

Podelićemo s vama još nekoliko brzih saveta za ekonomičnu vožnju:

 • Ne plaćajte dodatno za premium gorivo. Prodavci tvrde da ova goriva nude prednosti u pogledu performansi i ekonomičnosti, dok čiste i štite motor. U stvarnosti, osim ako ne vozite vozilo visokih performansi, malo je verovatno da ćete primetiti bilo kakva poboljšanja korišćenjem goriva sa većim oktanskim brojem. Međutim, platićete više za tu privilegiju. (Ako ste baš znatiželjni, možete da eksperimentišete sa dva ili tri rezervoara premium goriva. Ako vidite značajno povećanje broja kilometara koje možete da pređete iz rezervoara, onda bi to moglo biti vredno ulaganja na duge staze).
 • Ponesite svoju hranu kada krećete na put. Benzinske stanice masno naplaćuju hranu i piće. Zato napravite sendviče kod kuće svaki put kad planirate putovanje.
 • Razmislite o lizingu. Gotovo 90 odsto novih automobila kupuje se putem nekog finansijskog aranžmana sa bankama ili lizing kućama. Prednosti lizinga uključuju fiksne mesečne otplate, bez brige o amortizaciji i fleksibilnost prelaska na novi automobil na kraju ugovora. Ovo je posebno zgodna opcija ako planirate kupovinu skupljih hibridnih automobila.
 • Koristite klima-uređaj. Ovo ne zvuči kao razborit savet, budući da korišćenje klima uređaja povećava potrošnju goriva do 10 procenata. Međutim, otvaranje prozora povećava otpor kretanju, što takođe povećava potrošnju. Ukratko, otvoreni prozori su bolji izbor pri kretanju kroz grad, dok na auto-putu treba preći na klima-uređaj kao efikasniju opciju.
 • Podnesite zahtev za nadoknadu štete na udarnim rupama. Udarne rupe su veoma čest uzrok kvarova (jedan od 10 mehaničkih kvarova, otprilike). Ako rupa na kolovozu prouzrokuje štetu na vašem automobilu, možda ćete moći da tražite naknadu štete.
 • Kupite držač za pametni telefon. Kazna za korišćenje mobilnog telefona u vožnji je visoka – a kažnjivo je čak i ako na semaforu držite telefon u ruci! Ako koristite svoj pametni telefon za navigaciju, kao audio plejer ili za druge mobilne aplikacije, a on nije u fiksnoj poziciji, takođe vam ne gine kazna. Kvalitetan držač za mobilni telefon rešava ovaj problem.
 • Ispraznite prtljažnik i odbacite krovni nosač. Rešite se viška tereta, jer ćete za svakih 50 kg u proseku povećati potrošnju goriva za 2 odsto. Uklonite krovne kofere kada nisu u upotrebi. Ne samo da su teški, one će takođe povećati otpor vazduha, a time i potrošnju za oko 10 procenata.
 • Operite auto sami. Za održavanje osnovne higijene vozila nije vam potrebna diploma univerziteta niti stručno lice. Za uloženi trud uštedećete novac za kafu s ratlukom u kafiću, dok će automobil bolje da „diše i miriše“, pa čak i da vas nagradi uštedom goriva.

Ne plaćajte dodatno za premium gorivo

A šta je sa internetom?

Dobro pitanje, a odgovor se sastoji iz dve stavke:

 • Koristite YouTube pre nego što potražite stručnjaka. Ako imate mali problem sa održavanjem ili čišćenjem svog vozila, nemojte se odmah oslanjati na servis – ponekad je odgovor lako dostupan na mreži. Postoji obilje kvalitetnih kanala koji pružaju laka i jednostavna „uradi sam“ rešenja za skoro svaki problem s kojim se možete suočiti. Nekada će možda biti potrebno stručno razumevanje ili određeni alati, tako da ne pokušavajte da radite nešto u šta niste sigurni, da na kraju ne bude skuplja dara nego mera.
 • Nabavite auto-delove sami. Diler se naoštrio da vas „odere“ za nabavku zamenskih delova? Razmislite o tome da ih sami kupite na mreži i koristite lokalnog pouzdanog mehaničara da biste ih uklopili. Isplati se.

* * *

Sve u svemu, jasno je da brigom o vašem vozilu možete da uštedite novac i da mu zadržite vrednost tokom dužeg niza godina. Takođe, samostalnim rešavanjem manjih problema steći ćete naviku da redovno proveravate vozilo i pravovremeno sprečavate ozbiljnije komplikacije. To je scenario u kome svi dobijaju.

Ostavite Vaš komentar

Potrebna Vam je pomoć, preporuka ili savet?

/images/uploaded/treba-vam-pomoc_1000.jpeg

Konsultujte se i poručite telefonom

Zatražite personalizovanu ponudu
Tim stručnih konsultanata će vam vrlo rado pomoći da napravite pravi izbor za svoje vozilo. Naše dugogodišnje iskustvo u prodaji auto delova pomoći će vam da rešite sve dileme.
Pozovite nas svakog radnog dana
od 8 do 18h, i subotom od 8 do 16h.
Svi auto delovi na jednom mestu: amortizeri, filteri, plivajući zamajac, motorna ulja, set kvačila, letva volana, alternator i drugi rezervni delovi za vaš automobil. Savremena online prodavnica auto delova, alata i opreme nudi najširi dijapazon delova i cena kroz efikasnu pretragu najboljih rezervnih delova za vašeg četvorotočkaša, po pristupačnim cenama, uz besplatnu isporuku. Na pravom ste mestu!