Ulja i tečnosti

Ulja i tečnosti

Tražite motorno ulje, ulje za menjač, ulje za kočnice ili ulje za automatski menjač? Potreban vam je antifriz ili tečnost za staklo? Na ProdajaDelova.rs imamo najširi izbor svih vrsta ulja i tečnosti za vaše vozilo.

U par koraka ćete pronaći sve što vam je potrebno bilo da je u pitanju motorno ili kočiono ulje, antifriz ili tečnost za vetrobransko  staklo.

...

Provera nivoa ulja i drugih tečnosti u važem vozilu jedna je od osnovnih stvari koje je potrebno da redovno uradite kako biste bili sigurni da će vaš ljubimac biti ispravan, siguran i bezbedan za vožnju. Redovna provera uštedeće vam novac i smanjiće rizik od mogućih kvarova na vozilu.

Motorno ulje

Jednom nedeljno proveravajte motorno ulje kada je vozilo zagrejano i na ravnom terenu. Ugasite motor i pričekajte nekoliko minuta da se ulje slegne, izvadite merač ulja i obrišite ga. Vratite ga ponovo na mesto, pričekajte nekoliko sekundi, zatim izvucite merač i proverite nivo. Ulje treba da bude između dve oznake na meraču. Ukoliko je ulje ispod donje granice, to je znak da je neophodno da posetite servis i proverite ispravnost vozila.

Kočiono ulje

Na većini vozila možete videti nivo kočionog ulja kroz providne plastične rezervoare. Ako to nije moguće, uklonite poklopac i proverite nivo iznutra. Treba održavati nivo između maksimalne i minimalne vrednosti. Ako je potrebno da dodate kočiono ulje, neophodno je da ga dopunite kočionim uljem odgovarajuće klase. Ukoliko je često potrebno dolivanje ulja, to može da ukaže na ozbiljniji problem (na primer, curenje ulja) i neophodno je da što pre posetite mehaničara.

Ulje za menjač

Ulje za menjač je izuzetno važna tečnost u vašem automobilu i treba ga redovno dopunjavati. Ako vam ulje za menjač curi, to može uzrokovati oštećenje motora vozila. Provera ulja u vozilu sa manuelnim menjačem je malo drugačija nego kod onih sa automatskim menjačem. Manuelni menjači sastoje se od unutrašnjih zupčanika, ležajeva i sinhronizatora koji vozaču omogućavaju menjanje stepena prenosa. Kada nivo ulja nije dovoljan ili je ulje dotrajalo i menjač nije podmazan na pravi način, može doći do problema u promeni stepena prenosa, kao i do trajnog oštećenja motora. Zbog toga je važno da redovno proveravate i osvežavate ulje menjača.

Ulje za automatski menjač

Sklop automatskog menjača često je mnogo složeniji i sadrži značajno više delova od manuelnog, ali je odgovarajuće podmazivanje jednako bitno. Kao i u slučaju manuelnog menjača, nivo ulja potrebno je redovno proveravati i to najmanje jednom godišnje ili na svakih 50.000 kilometara vožnje. Ulje menjača treba uvek da bude čisto, te ukoliko u njemu primetite bilo kakve nečistoće, vreme je za zamenu. Nemojte čekati da dotrajalo ulje izazove neke veće probleme.

Antifriz

Proverite nivo rashladne tečnosti najmanje jednom nedeljno. Nivo rashladne tečnosti bi trebalo da je malo iznad oznake 'minimum' kada je motor hladan, ili negde između polovine i maksimuma kod motora na radnoj temperaturi. Nikada ne otvarajte sistem za hlađenje kada je motor vruć, jer možete dobiti ozbiljne opekotine. Ako je potrebno više rashladne tečnosti, dodajte odgovarajući antifriz. Stalni gubitak rashladne tečnosti ukazuje na problem i obavezan je znak da treba da posetite servis.

Tečnost za pranje vetrobranskog stakla

Pre svakog polaska na duže putovanje proverite nivo i dopunite rezervoar tečnosti za pranje vetrobranskog stakla. Dodatno vodite računa da koristite odgovarajuću tečnost u odnosu na godišnje doba i da na vreme zamenite letnju tečnost, odgovarajućom tečnošću za zimske vremenske uslove. Nemojte nikada koristiti sredstva za pranje u domaćinstvu za ovu svrhu.

Odaberite najkvalitetnija ulja i tečnosti

Kako biste bili sigurni da ste za svoje vozilo obezbedili najkvalitetnija ulja i tečnosti odaberite proizvode renomiranih svetskih proizvođača (Castrol, Eneos, Total, Elf, Mobil…), koji odgovaraju tehničkim karakteristikama vašeg vozila i na taj način garantuju ispravnost svih sklopova na vašem vozilu.

Kada ste sigurni u pouzdanost i kvalitet ulja i tečnosti koje koristite možete biti sigurni da će vaš četvorotočkaš funkcionisati bez ikakvih problema.

Kako naručiti delove?

Želeći da vam uštedimo vreme i trud, putem online prodavnice www.ProdajaDelova.rs omogućili smo vam jednostavan, brz i lak način, da pronađete, odaberete i naručite sve vrste ulja i tečnosti, koji vam mogu biti potrebni bilo za redovan servis ili održavanje vozila. Najširi izbor ulja i tečnosti renomiranih svetskih proizvođača je garancija kvaliteta i zadovoljstva naših klijenata.

Iskusan tim stručnih konsultanata će vam vrlo rado pomoći da napravite pravi izbor za svoje vozilo. Naše dugogodišnje iskustvo u prodaji ulja i tečnosti pomoći će vam da rešite sve dileme.

Zatražite personalizovanu ponudu ili nas pozovite na 011/43-000-45 svakog radnog dana od 8:30 do 16:30, kao i subotom od 9.00 do 14.00.

Svi proizvodi za Ulja i tečnosti