Set kvačila za vozila. Najveći izbor, sjajne cene, sigurna kupovina i brza isporuka. Poručite odmah.

Izaberite model

Za upisane/izabrane parametre nema rezultata.
  • 500 / 595 / 695 (312_)

    08.2008 - 12.2019

  • 500C / 595C / 695C (312_)

    05.2008 - 12.2019

Set Kvačila – Cene

U ponudi imamo veliki broj setova kvačila visokog kvaliteta za sve vrste vozila. Za vas izdvajamo neke od njih koje trenutno možete kupiti po akcijskim cenama. Našu kompletnu ponudu setova kvačila možete pogledati jednostavnim odabirom željenog vozila u meniju iznad!

Fiat Stilo 1.9 JTD
Set kvačila: LUK, Cena - 7800 din

Fiat Punto 1.2 8v
Set kvačila: LUK, Cena - 7800 din

VW Golf 4 1.6 16v
Set kvačila: LUK, Cena - 7800 din

Audi A4 1.9 TDI
Set kvačila: LUK, Cena - 7800 din

Renault Megane 1.5 DCI
Set kvačila: LUK, Cena - 7800 din

Fiat Grande Punto 1.3 mJet
Set kvačila: LUK, Cena - 7800 din

Citroen C4 1.6 hdi
Set kvačila: LUK, Cena - 7800 din

Opel Astra H 1.7 CDTi
Set kvačila: LUK, Cena - 7800 din

Renault Scenic 1.9 DCI
Set kvačila: LUK, Cena - 7800 din

Ford Focus 1.8 TDCi
Set kvačila: LUK, Cena - 7800 din

VW Golf 5 1.9 TDI
Set kvačila: LUK, Cena - 7800 din

Set kvačila – korpa, lamela, druk lager

Set kvačila sastavljen je iz dosta sitnih delova, dok su njene glavne komponente korpa, lamela i druk lager (potisni ležaj). Korpa kvačila sastoji se iz više delova (korpa, lepeza, nitne, potisna ploča).

...

Svaki set kvačila sadrži uglavnom ova tri dela. Neko može da podrazumeva da tu spada i plivajući zamajac, ali se on obično kupuje odvojeno.

Kako zapravo funkcioniše set kvačila?

Kada pritisnete papučicu kvačila, poluga ili hidraulični klip če gurati potisnu viljušku. Ona pritiska ležaj potisnog mehanizma na sredinu elastične mehaničke membrane. Kako se ta sredina elastične mehaničke membrane pritiska, tako niz spojnica blizu spoljneg dela opruge prouzrokuje da opruga povuče korpu s lamele. Tako se prekida prenos snage od motora ka menjaču (i, naravno, dalje prema točkovima).

Kada se podigne stopalo s papučice kvačila, opruge će gurati korpu kvačila na lamelu. Ona će zatim vršiti pritisak na zamajac. Na taj način se u potpunosti spaja motor s ulaznim vratilom, odnosno, prenosi se snaga motora na menjač i točkove.

Snaga koju će kvačilo moći da prenese zavisi od trenja između lamele i zamajca, kao i količine sile koju opruge primenjuju na korpu.

Najčešći kvarovi i problemi seta kvačila

U automobilima od pre 50-tak godina, set kvačila je trajao između 80.000 i 110.000 pređenih kilometara. Na savremenim autyomobilima, set kvačila traje bez većih problema više od 130.000 kilometara. To umnogome zavisi od stila vožnje i održavanja. Tako, nebriga i agresivna vožnja mogu da skrate vek ove komponente na ispod 55.000 kilometara.

Najčešći problem sa setom kvačila je kada se frikcioni materijal na lameli istroši. Taj materijal je veoma sličan onom koji se nalazi na kočnim pločicama, pa je normalno da se on vremenom troši. Kada veći deo frikcionog materijala nestane, tada kvačilo počinje da proklizava, a na kraju u potpunosti i otkaže. Posledica toga je da se snaga motora ne prenosi na točkove.

Lamela se haba onda kada se korpa kvačila i zamajac okreću različitim brzinama. Kada su to dvoje u potpunosti spojeni, frikcioni materijal se čvrsto drži zamajca i oni se istovremeno vrte, bez proklizavanja. Dakle, do trošenja dolazi samo kada lamela proklizava preko zamajca. Ako ste vozač koji voli oštra ubrzanja, možete da očekujete mnogo češću zamenu seta kvačila.

Drugi problem koji može da se javi nije proklizavanje, već „lepljenje“. Ako ne dođe do pravilnog razdvajanja, motor će nastaviti da vrti ulaznu osovinu. Ovo može da prouzrokuje zvuk drobljenja u menjaču ili da u potpunosti spreči ubacivanje u željenu brzinu. Neki od razloga koji izazivaju “lepljenje” kvačila su:

• Oštećena ili istegnuta sajla kvačila – sajla mora da ima ispravnu zategnutnost kako bi gurala i povlačila efikasno.

• Procureli ili defektni radni i/ili glavni hidraulični cilindar – zbog curenja se u cilindrima ne pravi neophodan pritisak

• Vazduh u hidrauličnim vodovima – vazduh zauzima prostor tečnosti koja služi za pravljenje pritiska i tako utiče na hidrauliku.

• Pogrešno podešen polužni sistem – pritisak stopala na papučicu kroz sistem poluge prenosi pogrešnu količinu sile.

• Neodgovarajuće komponente kvačila – ako niste koristili originalne delove, može da se desi da oni ne odgovaraju kvačilu na vašem automobilu.

Još jedan čest problem je i tzv. „tvrdo“ kvačilo. Da bi se kvačila razdvojila u potpunosti, potrebna je određena količina sile. Ako je potrebno snažno da pritisnete papučicu, moguće je da nešto ne valja. Tome uzrok može da bude blokada u sistemu poluga, sajla, poprečno vratilo ili kugla tačke oslonca. Još jedna mogućnost su i zapušene ili istrošene zaptivke u hidrauličnom sistemu.

Kako da poručite set kvačila?

Putem naše online prodavnice omogućavamo vam jednostavan, brz i lak način, da pronađete, odaberete i naručite sve vitalne delove koji vam mogu biti potrebni bilo za redovan servis ili popravku vašeg vozila, među kojima i set kvačila.

Originalni delovi renomiranih svetskih proizvođača su garancija kvaliteta, a najpovoljnije cene razlog zadovoljstva naših kupaca.

Iskusan tim stručnih konsultanata će vam vrlo rado pomoći da napravite pravi izbor za svoje vozilo. Naše dugogodišnje iskustvo u prodaji auto delova pomoći će vam da rešite sve dileme.

Slobodno nas pozovite ukoliko imate bilo kakvih pitanja na: 011/43-000-45 svakog radnog dana od 8:30 do 16:30, i subotom od 9.00 do 14.00.

Potrebna Vam je pomoć, preporuka ili savet?

/images/uploaded/treba-vam-pomoc_1000.jpeg

Konsultujte se i poručite telefonom

Zatražite personalizovanu ponudu
Tim stručnih konsultanata će vam vrlo rado pomoći da napravite pravi izbor za svoje vozilo. Naše dugogodišnje iskustvo u prodaji auto delova pomoći će vam da rešite sve dileme.
Pozovite nas svakog radnog dana
od 8:30 do 16:30, i subotom od 9.00 do 14.00
Svi auto delovi na jednom mestu: amortizeri, filteri, plivajući zamajac, motorna ulja, set kvačila, letva volana, alternator i drugi rezervni delovi za vaš automobil. Savremena online prodavnica auto delova, alata i opreme nudi najširi dijapazon delova i cena kroz efikasnu pretragu najboljih rezervnih delova za vašeg četvorotočkaša, po pristupačnim cenama, uz besplatnu isporuku. Na pravom ste mestu!