Motorno ulje za vozila. Najveći izbor, sjajne cene, sigurna kupovina i brza isporuka. Poručite odmah.

Izaberite model

Za upisane/izabrane parametre nema rezultata.
  • 500C / 595C / 695C (312_)

    05.2008 - 12.2019

U ponudi imamo širok asortiman motornih ulja renomiranih svetskih proizvođača za sva vozila. Za vas smo izdvojili neka od motornih ulja koja trenutno možete kupiti po akcijskim cenama.

Motorna ulja 5w40 - Cene

Elf ulje: Cena – 1000 din

Total ulje: Cena – 1000 din

Castrol ulje: Cena – 1000 din

Eneos ulje: Cena – 1000 din

GM ulje: Cena – 1000 din

Mannol ulje: Cena – 1000 din

Shell ulje: Cena – 1000 din

Motorna ulja 10w40 - Cene

Elf ulje: Cena – 1000 din

Total ulje: Cena – 1000 din

Castrol ulje: Cena – 1000 din

Eneos ulje: Cena – 1000 din

GM ulje: Cena – 1000 din

Mannol ulje: Cena – 1000 din

Shell ulje: Cena – 1000 din

Motorna ulja – čemu zapravo služe?

Motorno ulje ima višestruku ulogu, ali ima četiri osnovne funkcije: podmazivanje, zaštitu, čišćenje i hlađenje.

Podmazivanje delova motora

Osnovna uloga motornog ulja je da podmaže delove motora tako da pri njihovom međusobnom dodiru trenje ne dovodi do preteranog gubitka snage. Ova uloga je veoma važna prilikom paljenja motora. Kada je motor ugašen, ulje se spušta u uljni lonac. Zbog toga ono prilikom paljenja mora da se što pre pumpa kroz motor, kako bi motor mogao da postigne što veću brzinu okretanja. Kada motor radi, tada ulje treba da stvori tanak film između pokretnih delova, čime oni postanu „klizavi“, što povećava snagu, performanse i učinak motora.

Zaštita delova motora

Ovaj tanki film ne utiče samo na performanse, već i štiti delove motora od trošenja, ali i od korozije.

Čišćenje delova motora

Zbog malih zazora u motoru, svaka čestica koja je veća od 5 do 20 mikrona (što zavisi od vozila) može da napravi ozbiljnu štetu u motoru ukoliko se ne ukloni. Sistem filtriranja igra veliku ulogu u tome, ali i ulje mora da čuva motor od stvaranja naslaga unutar motora, tako što prenosi nečistoće iz motora do sistema filtriranja.

Hlađenje delova motora

Motor se ne gladi samo rashladnim sistemom, već je i motorno ulje je zaslužno za veliki procenat hlađenja. Hladnjak je zadužen samo za hlađenje gornjeg dela motora, a ostali delovi se većinom hlade motornim uljem. Toplota u motoru se stvara zbog procesa sagorevanja, ali i trenja između pokretnih delova motora. Protok ulja se usmerava na te vruće površine i toplotu odnosi do uljnog lonca, odakle se ona prenosi na okolni vazduh.

Vrste motornih ulja

Postoji nekoliko vrsta motornih ulja, a razlike između njih uslovljene su prvenstveno njihovom namenom.

Mineralna motorna ulja

Mineralna ulja su manje otporna na visoke temperature i oksidaciju u odnosu na sintetička motorna ulja. Zbog toga je njih potrebno češće menjati u proseku na 5.000 do 10.000 kilometara. Učestalost zamene ulja uvek zavisi od paketa aditiva, tipa motora i uslova korišćenja. Mineralna ulja imaju više tačke tečenja, pa su ona manje pogodna za zimske uslove i izuzetno niske temperature. Preporučuje se da se koriste do -15 °C (SAE 15W-40).

Sintetička motorna ulja

Sintetička ulja imaju drugačiji sastav i osobine, zahvaljujući kojima imaju bolje skoro sve relevantne karakteristike od mineralnih motornih ulja.
Sintetičko motorno ulje bolje podnosi visoke temperature, a takođe bolje teče na niskim temperaturama. Zato što imaju bolju termičku i oksidativnu otpornosti, ona duže traju i njihovi intervali zamene su 2 do 3 puta duži. Ddoatno pružaju poboljšanu zaštitu motora, naročito od habanja i korozije, a zato što praktično ne stvaraju nikakav talog, ona doprinose i čistoći motora.

Uz sintetička motorna ulja dobija se i niži nivo izduvne emisije. To omogućava ispunjenje novijih Euro standarda, naročito V i VI. Štaviše, ova kategorija motornih ulja omogućava ispunjenje visokih zahteva najnovijihACEA i API standarda, kao i najsavremenije zahteve proizvođača, što mineralna motorna ulja ne mogu da postignu. Sintetička motorna ulja niske viskoznosti (0W/5W – 20/30) smanjuju unutrašnje otpore i time povećavaju snagu i obrtni moment motora, uz istovremeno smanjenje potrošnje goriva.

Polusintetička motorna ulja

Polusintetička ulja prave se od mešavine mineralnih i sintetičkih baznih ulja, uz odgovarajući dodatak aditiva. Aditivi imaju identičan ili sličan sastav mineralnim motornim uljima, pa su polusintetička motorna ulja po kvalitetu bliža mineralnim motornim uljima.

Polusintetička motorna ulja su bila optimalan izbor za većinu vozila iz 90-ih godina prošlog veka. Ona su danas cenovno povoljnija alternativa za vozila s visokom kilometražom, a predstavljaju i „ekstenziju“ mineralnih motornih ulja. Razlog tome je što dodatak sintetičke komponente omogućava viskozne gradacije poput 10W-40 ili 15W-50, pa čak i 5W-40.

Zašto je zamena motornog ulja bitna?

Odlaganje zamene motornog ulja u odnosu na preporučeni interval za zamenu dovodi vas u rizik velikih kvarova i skupih popravki. Neki od razloga za blagovremenu zamenu motornog ulja su:

• Motorno ulje gubi svoja svojstva tokom vremena. Konstantno izlaganje toploti, vlazi i vazduhu dovodi do oksidacije ulja, a to rezultuje zgrušnjavanjem, gubljenjem svojstva i stvaranjem korozije. To će naškoditi motoru i ostalim delovima.
• Istrošeni aditivi ulja. Kada se aditivi u ulju u potpunosti istroše, javlja se prljavština, ulje oksidira i stvara se talog. Takvo ulje više ne može da pruža zaštitu motora od korozije i habanja.

Ukoliko odlažete zamenu motornog ulja i pored preporučenog datuma za zamenu ili pređene kilometraže, rizikujete velike kvarove i skupe popravke. Zamena motornog ulja u skladu sa preporučenim intervalom omogućava nesmetano funkcionisanje delova motora.

Pre odabira motornog ulja potrebno je da proverite preporuke proizvođača ili da kontaktirate stručna lica koja mogu da vam odrede vrstu ulja koje će najbolje odgovarati specifikacijama vašeg vozila i vašim potrebama vožnje.

Kako naručiti motorno ulje?

Putem naše online prodavnice omogućavamo vam jednostavan, brz i lak način, da pronađete, odaberete i naručite sve vitalne delove koji vam mogu biti potrebni bilo za redovan servis ili popravku vašeg vozila, među kojima su i motorna ulja.

Najširi izbor delova renomiranih svetskih proizvođača je garancija kvaliteta i razlog zadovoljstva naših klijenata.

Iskusan tim stručnih konsultanata će vam vrlo rado pomoći da napravite pravi izbor za svoje vozilo. Naše dugogodišnje iskustvo u prodaji auto delova pomoći će vam da rešite sve dileme.

Slobodno nas pozovite ukoliko imate bilo kakvih pitanja na: 011/43-000-45 svakog radnog dana od 8:30 do 16:30, i subotom od 9.00 do 14.00.

Potrebna Vam je pomoć, preporuka ili savet?

/images/uploaded/treba-vam-pomoc_1000.jpeg

Konsultujte se i poručite telefonom

Zatražite personalizovanu ponudu
Tim stručnih konsultanata će vam vrlo rado pomoći da napravite pravi izbor za svoje vozilo. Naše dugogodišnje iskustvo u prodaji auto delova pomoći će vam da rešite sve dileme.
Pozovite nas svakog radnog dana
od 8:30 do 16:30, i subotom od 9.00 do 14.00
Svi auto delovi na jednom mestu: amortizeri, filteri, plivajući zamajac, motorna ulja, set kvačila, letva volana, alternator i drugi rezervni delovi za vaš automobil. Savremena online prodavnica auto delova, alata i opreme nudi najširi dijapazon delova i cena kroz efikasnu pretragu najboljih rezervnih delova za vašeg četvorotočkaša, po pristupačnim cenama, uz besplatnu isporuku. Na pravom ste mestu!