Presvlake za sedišta – višestruka korist

Da li je dobro osmišljen i pedantno održavan enterijer automobila jedan od vaših prioriteta, kao što su to komfor i sigurnost? Presvlake za sedišta nisu samo dodatak koji popravlja estetski profil vašeg vozila, već vam pomažu u održavanju pravilnog položaja tela tokom vožnje, obezbeđujući dodatnu udobnost i bezbednost tokom putovanja.

Svakom vlasniku automobila jasno je da je habanje elemenata enterijera neizbežno, jer koliko god da vodimo računa o higijeni i pažljivoj manipulaciji, tragove korišćenja je s protokom vremena sve teže prikriti. Međutim, pored redovnog spremanja automobila postoje neke jednostavne akcije koje možemo da preduzmemo da bismo sprečili nepotrebna oštećenja usled izlaganja suncu, grebanja i prosipanja hrane i pića.

Bilo da na spisku redovnih putnika imate četvoronožnog prijatelja koji se linja i oštri kandže gde god vidi priliku ili klince koje seju žitarice i sokiće svud unaokolo, presvlake za auto-sedišta mogu da pomognu da skupocena sedišta – elemente unutrašnjosti na kojima se najpre i pojavljuju tragovi korišćenja – zaštitite od nepotrebnih oštećenja. Osim toga, presvlake će vašem vozilu dati i lični pečat, pomažući vam istovremeno da što duže zadržite preprodajnu vrednost automobila.

Čemu služe navlake za auto-sedišta?

Presvlake za automobilska sedišta imaju višestruku ulogu: sprečavaju stvaranje mrlja i drugih tragova od hrane, vode ili drugih tečnosti i onemogućavaju sitne čestice, mrvice, prašinu, prljavštinu i krhotine, da oštete platnene ili kožne površine sedišta u vašem vozilu. Osim što pružaju neposrednu zaštitu, navlake imaju više povoljnih karakteristika:

  • Jednostavno se održavaju i čiste vlažnom tkaninom ili pranjem u mašini za veš,
  • Usporavaju amortizaciju i omogućavaju duže održavanje vozila u fabričkom stanju (i svakako produžavaju želju da zadržite stari automobil),
  • Obezbeđuju prilagođen izgled u skladu sa željenim stilom,
  • Često poboljšavaju udobnost i umanjuju zamaranje tokom dugotrajnog sedenja.

Presvlake za sedišta su, slično kao patosnice, jedna od onih stvari o kojima ne razmišljate dok vam ne zatrebaju. A kada vam konačno zatrebaju, postavlja se pitanje koji je tip navlaka najbolji za vaše vozilo. To je pitanje koje nema jednostavan odgovor, a mi ćemo se u ovom članku potruditi da vam olakšamo izbor. Najpre, postavimo pitanje koje su sve najvažnije prednosti, ali i nedostaci korišćenja presvlaka za sedišta u automobilu.

Prednosti korišćenja presvlaka za sedišta

Postoji nekoliko sasvim jasnih prednosti koje govore u prilog korišćenja navlaka za sedišta.

a. Zaštita od habanja. Ako imate sitnu decu ili kućne ljubimce, ništa vas neće obradovati toliko kako saznanje da dlake, oštri nokti ili zubići koji rastu neće ostaviti svoj potpis na skupom tapacirungu.

b. Održavanje higijene enterijera. Ako ste često u pokretu, uverili ste se da automobil za tili čas može postati prava kanta za smeće na točkovima. Kao dodatni sloj zaštite između vas i sedišta, presvlake će sprečiti da mrlje od bureka i jogurta ili fleke od fizioloških „nezgoda“ postanu trajna „tetovaža“ na vašim sedištima. A ako već gajite ovakve trajne uspomene, navlake će pomoći da ih efikasno sakrijete.

c. Poboljšanje udobnosti vožnje. Presvlake za sedišta mogu i da poboljšaju udobnost boravka u vozilu: zimi vam mogu pomoći da se lakše zagrejete, a leti brže rashladite. Ergonomski dizajnirane presvlake bolje će se prilagoditi anatomiji vašeg tela i umanjiti zamaranje tokom maratonskih sesija na drumu..

d. Zaštita od sunca. Razoran efekat ultraljubičastog i toplotnog (infracrvenog) zračenja poreklom sa nama najbliže zvezde manifestuju se gubitkom boje i elastičnosti tkanine kojom su presvučena sedišta u automobilu. Korišćenjem presvlaka za sedišta ovaj efekat se višestruko umanjuje – to se naročito odnosi na zagrevanje kožnih površina, koje tokom letnjih meseci mogu da prouzrokuju i nimalo naivne opekotine!

e. Prilagođavanje sopstvenom stilu. Lepo dizajnirane presvlake za sedišta mogu drastično da poprave ambijent i osećaj koji imamo tokom vožnje, a da istovremeno budu u skladu sa estetskim sklonostima vlasnika, odnosno da pruže taj željeni osećaj unikatnosti.

f. Održavanje vrednosti vozila. Ako razmišljate o prodaji automobila, sedišta koja su u dobrom stanju itekako mogu da utiču na prodajnu cenu. Naime, očuvana sedišta sugerišu pedantno održavan automobil koji će jamačno privući više pogleda od pohabanih.

Nedostaci upotrebe presvlaka za sedišta

Kada smo razjasnili očigledne prednosti korišćenja presvlaka za sedišta, pogledajmo i potencijalne nedostatke.

a. Teško se postavljaju. Jedan od nedostataka presvlaka za sedišta je što ih je ponekad prilično teško instalirati na pravilan način, naročito kada su u pitanju vozila sa složenom konstrukcijom sedišta. Može biti teško „naterati“ presvlake da se lepo uklope i ostanu na mestu ako nemaju neklizajuću pozadinu ili kaiševe ili druge pričvršćivače koji će ih držati na mestu.

b. Mogu biti neudobne. Još jedan nedostatak presvlaka za sedišta je to što mogu biti neudobne: ukoliko su predebele mogu da otežaju ulaženje i izlaženje iz automobila ili da naruše originalan ergonomski dizajn korita. Za potpunu udobnost preporučuju se presvlake od mekog materijala poput somota, platna ili mikrovlakana.

c. Mogu da ometaju aktiviranje vazdušnog jastuka. Ovo već može biti ozbiljan bezbednosni problem tokom saobraćajnih nezgoda, bilo da se vazdušni jastuk neadekvatno ili nepotpuno aktivira. Međutim, dizajn savremenih presvlaka za auto-sedišta koje su skrojene po meri konkretnog modela automobila, efikasno prevazilaze ovaj problem. Sličan problem kod nekih presvlaka može da postoji i sa pojasevima za vezivanje, što se opet rešava prilagođavanjem dizajna navlake određenom modelu automobila.

Dakle, da li treba da koristite presvlake za sedišta u svom automobilu? Kao što vidite, to ima svojih prednosti i nedostataka, ali u celini gledano, korist višestruko nadmašuje potencijalne nedostatke.

Vrste presvlaka za sedišta

Postoji više različitih tipova presvlaka za sedišta, u zavisnosti od tapetarskog materijala od koga su napravljene, kao i kroja, odnosno stepena prilagođenosti konkretnom tipu vozila. Najpopularnije su navlake od tkanine, (veštačke) kože ili vinila. Varijante od tkanine su najjeftinije i lako su dostupne, a dolaze u raznim bojama i dezenima. Kožne presvlake za sedišta su dobar izbor ako tražite izdržljivost; takođe se lako čiste, ali obično su znatno skuplje od platnenih. Vinilne presvlake takođe obezbeđuju izdržljivost i jednostavno čišćenja, ali i one mogu biti dosta skuplje.

Univerzalne navlake za sedišta u vozilima funkcionišu sa većinom vozila i mogu se naći u različitim oblicima i kvalitetima. Ove navlake se jednostavno navlače preko prednjih ili zadnjih klupa ili sedišta i pričvršćuju se na naslon za glavu. Najlonska obloga pruža dodatnu zaštitu dok neklizajuća podloga drži sedišta bezbedno na mestu. Prilagođene navlake su one koje su napravljene posebno za vaš automobil i one predstavljaju idealno rešenje kada želite da sačuvate fabrički izgled vozila.

Kada birate presvlake za sedišta za svoj automobil, postoji nekoliko stvari koje treba da imate na umu:

* Kompatibilnost: presvlake treba da odgovaraju sedištima vašeg automobila. Većina platnenih presvlaka isporučuje se u univerzalnoj veličini, ali svakako proverite dimenzije pre kupovine.

* Vrsta materijala: svaki materijal ima svoje prednosti i mane, tako da je na vama da odvagate idealno rešenje.

* Lakoća održavanja: svakako ćete izabrati presvlake koje se lako brišu i čiste.

* Sigurnost: uverite se da presvlake neće ometati funkcionisanje pojaseva za vezivanje (npr. ako pokrivaju sigurnosne kopče ili se na neki način „kače“ na sistem) i vazdušnih jastuka.

I ukras i zaštita

Ovu priliku iskoristićemo da vam skrenemo pažnju na ponudu visoko kvalitetnih presvlaka za automobilska sedišta u putničkim i teretnim vozilima. Ove tipske premium presvlake izrađene su od kvalitetnih sertifikovanih materijala koji obezbeđuju maksimalnu udobnost i dugotrajnu eksploataciju uz otpornost na buđ i bakterije i, što je posebno važno, mogu se nabaviti u verzijama za sve modele vozila. To obezbeđuje adekvatno uklapanje sa svim fabričkim elementima enterijera, olakšava montažu i ne remeti funkcionisanje vitalnih sigurnost elemenata u unutrašnjosti vozila, kao što su sigurnosni pojasevi i bočni vazdušni jastuci. Kao šlag na torti dolaze kvalitetan ergonomski dizajn, bogata ponuda raznorodno dizajniranih navlaka i visoka estetska vrednost svakog od ponuđenih modela, uz više nego korektne cene.

* * *

Sve u svemu, presvlake za auto-sedišta nude brojne pogodnosti, od dodatnog sloja zaštite za originalna sedišta, preko brojnih mogućnosti za estetsko prilagođavanje, do dužeg održavanja tržišne vrednosti vozila. Savremene presvlake pružaju dodatnu udobnost i lako se održavaju, dugoročno gledano su potpuno isplative i mogu se lako zameniti. Ulaganjem u kvalitetne presvlake za automobilska sedišta obezbeđuje se „produžena mladost“ unutrašnjosti vozila i nepobitno poboljšava celokupno iskustvo vožnje.

Ostavite Vaš komentar

Potrebna Vam je pomoć, preporuka ili savet?

/images/uploaded/treba-vam-pomoc_1000.jpeg

Konsultujte se i poručite telefonom

Zatražite personalizovanu ponudu
Tim stručnih konsultanata će vam vrlo rado pomoći da napravite pravi izbor za svoje vozilo. Naše dugogodišnje iskustvo u prodaji auto delova pomoći će vam da rešite sve dileme.
Pozovite nas svakog radnog dana
od 8 do 18h, i subotom od 8 do 16h.
Svi auto delovi na jednom mestu: amortizeri, filteri, plivajući zamajac, motorna ulja, set kvačila, letva volana, alternator i drugi rezervni delovi za vaš automobil. Savremena online prodavnica auto delova, alata i opreme nudi najširi dijapazon delova i cena kroz efikasnu pretragu najboljih rezervnih delova za vašeg četvorotočkaša, po pristupačnim cenama, uz besplatnu isporuku. Na pravom ste mestu!