Mobilne aplikacije za korišćenje u automobilu

Korisne aplikacije za mobilne uređaje mogu da vam olakšaju vozačke zadatke

Upotreba pametnog telefona u automobilu prevazilazi puko razgovaranje i razmenu tekstualnih poruka. Kakve sve korisne aplikacije za mobilne uređaje mogu da vam olakšaju vozačke zadatke, pročitajte u tekstu koji sledi.

Pametni telefoni su se odavno odomaćili u našoj svakodnevici. Koristimo ih „od jutra do sutra“ za sve što nam padne na pamet: planiranje vremena, fotografisanje, čitanje i komentarisanje vesti, kupovinu, plaćanje gradskog prevoza, vremensku i sportsku prognozu, igranje igara, gledanje filmova, druženje… Sve više korisnih funkcija ovim uređajima pronalazimo i dok smo za volanom, tako da aplikacije za pametne telefone koje ciljaju vozače postaju sve brojnije i kvalitetnije. Za ovu priliku izdvojili smo nekoliko aplikacija za koje smo utvrdili da mogu biti od velike koristi, bilo da se koriste za snalaženje u prostoru, pronalaženje parkinga ili održavanje automobila.

Pre nego što nastavimo priču, moramo da apelujemo na vozače da svoje mobilne telefone u vožnji koriste na način propisan zakonom, tako da ni u jednom trenutku ne dovedu sebe i ostale učesnike u saobraćaju u bilo kakvu opasnost. Da podsetimo: Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima jasno navodi da vozač ne sme da koristi telefon ili druge uređaje za komunikaciju, ako ne koristi opremu koja omogućava telefoniranje bez angažovanja ruku za vreme vožnje – hands-free uređaje (ovo znači da je kažnjivo i ukoliko iz nekog razloga na semaforu ili dok stojite u saobraćajnoj gužvi držite telefon u ruci). Takođe, vozač ne sme da koristi audio, odnosno video uređaje na način da ne čuje zvučne signale drugih učesnika u saobraćaju, niti da preduzima druge radnje koje ometaju njegovu pažnju pri upravljanju vozilom. O „kuckanju“ poruka i pretraživanju interneta dok smo u pokretu nema ni reči – verovatnoća saobraćajne nezgode u tom slučaju povećava se i do osam puta!

Održavanje

Da li vas mrzi da da pratite raspored održavanja vašeg vozila? To više nije problem, jer prodavnice mobilnih aplikacija obiluju programima koji potpuno rešavaju ovaj problem: oni vode računa o servisnim intervalima (mali servis ili veliki servis i druge redovne popravke kojima produžavamo vek automobila), prate potrošnju goriva i sugerišu načine na koji se ono može uštedeti i nude brojne druge funkcionalnosti.

Drivvo: alikacija koja vodi računa o servisnim intervalima

Drivvo

Drivvo je besplatna aplikacija koja vam omogućava da pratite potrošnju kako biste uštedeli novac na gorivu, kao i troškove servisa i registracije. Pogodan je kako za amaterske tako i za profesionalne vozače, pruža mogućnost kategorizacije informacija u grafikone i odlikuje se odličnom korisničkom podrškom. Korišćenje je jednostavno – treba samo upisati kilometražu posle svake dopune goriva, a aplikacija će tokom vremena stvoriti evidenciju o tome koliko vas tačno košta vožnja automobilom.

My Car

Sa opcijama za praćenje troška, servisnim podsetnicima i intuitivnim korisničkim interfejsom, besplatna aplikacija My Car nudi sve što se može očekivati od zaokružene platforme za održavanje automobila. Podržava rad sa više vozila i nudi opciju za integraciju informacija iz drugih aplikacija. Unesite sve troškove u vezi sa automobilom u aplikaciju i dobićete detaljne i lepo dizajnirane grafikone i statistiku za svaki detalj u vezi sa amortizacijom vozila. Postoji i mogućnost dodavanje priznanica i sličnih dokumenata koje dobijate od mehaničara (npr. fotografije računa) u dosije. Verzija koja se plaća omogućava podešavanje podsetnika, kreiranje PDF izveštaja i detaljnije opcije za praćenje troškova.

Simply Auto: Car Maintenance

Kompletan alat za upravljanje automobilom koji vam pomaže da pratite podatke za više vozila i vozača. Program omogućuje i praćenje kilometraže i nudi preciznu evidenciju putovanja, a pride i odvaja „poslovne“ od „privatnih“ kilometara. Korisnici plaćene verzije mogu da pristupe svojim podacima na veb stranici aplikacije.

Dijagnostika kvarova

Za kompjutersku dijagnostiku problema u vezi sa vozilom (OBD kodovi grešaka, performanse, podatke sa senzora i slično) može se koristiti računar ili telefon. ELM327 bluetooth uređaji pružaju jednostavan način za skeniranje kodova u sistemu Onboard Diagnostics II (OBD-II) u vašem vozilu, a u sprezi sa odgovarajućim aplikacijama omogućuje kako očitavanje, tako i upisivanje podataka, odnosno poništavanje nekih grešaka (popularno „gašenje“ lampice check engine). Ovde, međutim, treba biti oprezan iz više razloga. Najpre, čest problem sa ELM327 bluetooth uređajima je taj što neki jeftini skeneri uključuju neovlašćene klonove mikrokontrolera ELM327, pri čemu se klonirani čipovi često čudno ponašaju (čak ni legitimni hardver neće moći da radi sa nekim uređajima). Takođe, poništavanjem nekih servisnih grešaka koje uključuju lampice upozorenja mogu se aktivirati nove greške, koje potom treba rešavati pomoću namenskih uređaja kakve koristi auto servisi.

ELM327 uređaj za OBD-II dijagnostiku kvarova

Uopšteno uzev, kombinacija ELM327 Bluetooth skenera i mobilnog telefona neće uvek biti dobitna (ovo se naročito odnosi na Apple iOS uređaje, koji četo imaju problema u radu sa skenerima zbog načina na koji koriste Bluetooth). Alternative ELM327 bluetooth skenerima su uređaji koji koriste Wi-Fi i USB povezivanje, ali su oni obično skuplji od uređaja koji koriste bluetooth.

Aplikacije na telefonu mogu da budu jednosmerne (samo očitavaju), ali i dvosmerne (upisuju OBD-II informacije), a mi za preporuku izdvajamo sledeće:

Za Android (Bluetooth i WiFi): EOBD Facile, Torque, ScanMaster

Za iOS (samo WiFi): EOBD Facile, Torque, OBD Auto Doctor

Za Android i iOS (Bluetooth): Car Scanner ELM OBD2

Za Windows (WiFi/Bluetooth): ScanMaster

Navigacija i parkiranje

U najkorišćenije aplikacije u automobilu spadaju različite interaktivne mape i navigacioni softver koji koristi GPS podatke o poziciji i kretanje vašeg i drugih vozila u vašem okruženju. U ovoj kategoriji „vozačkog softvera“ izbor je veoma bogat, a za vas izdvajamo nekoliko aplikacija koje vredi probati.

Waze

U kategoriji programa za navigaciju Waze je za mnoge vozače prvi, i to ne samo zbog opcija za planiranje putovanja. Ovaj program korisnicima pruža informacije o uslovima u saobraćaju u realnom vremenu, kamerama, radovima na putu i saobraćajnim nezgodama. Za prikupljanje ovih važnih informacija Waze se oslanja na svoju bogatu korisničku bazu, odnosno druge učesnike u saobraćaju koji revnosno beleže na mapi sve probleme sa kojima se suoče. To znači da možete lako izbeći zastoje i pronaći najbrži put do cilja, obratiti pažnju na saobraćajne propise kada je patrola u blizini, voziti oprezno preko udarnih rupa ili izbeći nedavno zatvorene puteve. Jedina mana ove aplikacije ujedno i njena najveća prednost: ako malo vozača koristi aplikaciju, nećete uvek moći da iskoristite sve njene prednosti.

Waze  pruža informacije o uslovima u saobraćaju u realnom vremenu

Google Maps

Guglove mape su još jedna veoma dobra opcija za navigaciju. Ako već imate Google nalog, možete brzo i lako da sačuvate omiljene lokacije i unapred programirane rute. To nije savršena aplikacija za navigaciju, ali ažuriranja u realnom vremenu (sa prilično preciznom analizom gustine saobraćaja), prioritetno rutiranje i solidan korisnički interfejs čine je jednom od naših omiljenih aplikacija .

Find My Parked Car – gps, maps

Hteli to da priznamo ili ne, svima nam se dogodilo da zaboravimo gde smo parkirali automobil. Da biste izbegli lutanje po parkingu možete koristiti aplikaciju kao što je ova, koja će se prikazati prethodno sačuvane GPS koordinate „zaboravljenog“ vozila. Postoji i mogućnost da se fotografiše parking mesto, podesi alarm za istek parkiranja i još mnogo toga.

Parkomat

Aplikacija omogućava automatsko plaćanje parkinga u šest zemalja regiona (Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Slovenija i Severna Makedonija). Od opcija korisniku su na raspolaganju automatsko prepoznavanje parking zone na osnovu GPS lokacije, kao zakazivanje tekstualnih poruka za odloženo plaćanje parkiranja. Za korišćenje na teritoriji Srbije preporučujemo i sličnu aplikaciju zanimljivog imena: Parking Manijak. Intuitivan i brz korisnički interfejs, automatska detekcija lokacije i odsustvo reklamnih poruka čije „Manijaka“ vrednim preporuke.

Bezbednost

U posebnu grupu izdvajamo aplikacije usmerene na povećanje bezbednosti u saobraćaju, pomoć u slučaju nesreće ili kvara.

My Patrol – Moja Patrola

Korisnici ove aplikacije jednim potezom prsta prijavljuju uočenu policijsku patrolu, a sistem istog trenutka upozorava sve ostale korisnike o lokaciji svih prijavljenih patrola, u realnom vremenu. Takođe, korisnici mogu da potvrde ili negiraju prijavljenu patrolu na mapi, kako bi dodatno povećali pouzdanost deljenih podataka. Pomoću naročitih algoritama program računa pouzdanost svakog pojedinačnog korisnika, tako da su uvek prikazani najprecizniji podaci i prijave koje imaju najveći stepen tačnosti. Takođe, program izračunava verovatnoću lokacije patrole saobraćajne policije i kada one nisu prijavljene u tom trenutku.

Smart Dash Cam

Poslednjih godina, automobilske kamere su postale neophodan gedžet, naročito tamo gde se snimci mogu iskoristiti kao dokaz na sudu. Takođe, mnoge osiguravajuće kompanije snižavaju premije za vozila koja koriste kamere. Ako vam se ulaganje u namensku kameru čini problematičnim, možete da iskoristite ovu besplatnu aplikaciju koja od pametnog telefona pravi saobraćajnu kameru – to je odlična alternativa skupocenoj opremi i dostupna je kako za iOS-u tako i za Android uređaje.

AutoMate Car Dashboard

Petljanje sa telefonom tokom vožnje opasna je rabota. Ovde od velike pomoći može biti aplikacija u formi kontrolne table koja vozaču omogućava da kontroliše funkcije telefona glasom i jednostavnim pokretima. AutoMate je jedna od najboljih alternativa nedavno ukinutoj aplikaciji Android Auto, jednostavna je za korišćenje u nudi pregršt korisnih opcija.

Auto-moto savez Srbije

Najveće i najstarije udruženje vozača u Srbiji nudi sopstvenu aplikaciju koja, pored korisničkih informacija i brzog kontakta za pomoć na putu, nudi i druge korisne sadržaje: informacije o stanju na putevima u zemlji, kalkulator putarine i druge podatke u vezi sa putovanjima, uključujući i direktan prenos snimaka sa sigurnosnih kamera u Beograd u i na graničnim prelazima. I Putevi Srbije imaju svoju aplikaciju koja korisnicima pruža informacije o stanju na putevima u realnom vremenu, opciju za definisanje rute, kalkulator putarine, servisne informacije (lokacije punjača za električna vozila, lokacije za besplatnim Wi-Fi pristupom internetu i slično), podsetnik za servis vozila i istek registracije, listu troškova i drugo. VOZZi - Car & Travel, popularni servis za pružanje pomoći na putu, takođe ima vrlo upotrebljivu aplikaciju.

Bezbedno korišćenje telefona u vozilu

Držanje telefona u rukama, bilo da njime razgovarate ili šaljete poruke, kažnjivo je po slovu zakona i za njegovu upotrebu tokom vožnje sleduje vam novčana kazna. Ipak, moguće je doakati ovim propisima i obezbedi bezbedno, nekažnjivo korišćenje telefona tokom vožnje. Evo i kako:

1. Nabavite kvalitetan držač za telefon

Držač za mobilni telefon treba da se nalazi u fiksnom položaju i tako da mu se može lako pristupiti sa vozačevog sedišta dok je on vezan sigurnosnim pojasem. Takođe, ne bi trebalo da se postavlja na mestima gde može da blokira pogled vozača kroz vetrobransko staklo.

2. Koristite slušalice ili spikerfon

Dozvoljeno vam je da započnete, odgovorite ili prekinete poziv sa mobilnog uređaja ili slušalica sve dok se to može uraditi „jednim dodirom“. Ako vaše vozilo nema ugrađen spikerfon, onda možete da koristite bluetooth slušalice ili zvučnik s mikrofonom koji će obavljati ulogu spikerfona. Izbor se svodi na lične preferencije: slušalice mogu da izazovu nelagodnost ako se nose predugo, dok spikerfon „hvata“ više pozadinske buke.

3. Aktivirajte biranje glasom

Pošto skoro niko ne pamti brojeve telefona, a pregledavanje liste kontakata oduzima previše vremena, glasovno pozivanje ostaje kao jedina prihvatljiva alternativa. Aktiviranje ove funkcije je jednostavno ako se koriste bluetooth slušalice ili spikerfon.

4. Bezbedno proveravajte sadržaj ekrana

Zapamtite da se iz perspektive Zakona o bezbednosti na putevima, privremena zaustavljanja izazvana uslovima na putu ili saobraćajnim signalima i dalje računaju kao vožnja! Ne možete početi da listate Facebook stranicu samo zato što čekate da se crveno svetlo na semaforu pređe u zeleno. Postoji samo jedan bezbedan način da proverite i pošaljete tekstualne poruke: isključite se iz saobraćaja i pronađite sigurno parking mesto. Kada ste bezbedno parkirani možete slobodno da koristite svoj telefon kako god želite – da šaljete poruke, igrate igre, listate fotografije mačaka i slično.

Ostavite Vaš komentar

Potrebna Vam je pomoć, preporuka ili savet?

/images/uploaded/treba-vam-pomoc_1000.jpeg

Konsultujte se i poručite telefonom

Zatražite personalizovanu ponudu
Tim stručnih konsultanata će vam vrlo rado pomoći da napravite pravi izbor za svoje vozilo. Naše dugogodišnje iskustvo u prodaji auto delova pomoći će vam da rešite sve dileme.
Pozovite nas svakog radnog dana
od 8 do 18h, i subotom od 8 do 16h.
Svi auto delovi na jednom mestu: amortizeri, filteri, plivajući zamajac, motorna ulja, set kvačila, letva volana, alternator i drugi rezervni delovi za vaš automobil. Savremena online prodavnica auto delova, alata i opreme nudi najširi dijapazon delova i cena kroz efikasnu pretragu najboljih rezervnih delova za vašeg četvorotočkaša, po pristupačnim cenama, uz besplatnu isporuku. Na pravom ste mestu!