Čišćenje automobila posle letnjih avantura

Održavanje čistoće vozila unapređuje bezbednost, a pomaže i u održavanju njegove vrednosti i produženju životnog veka.

Sezona godišnjih odmora primiče se kraju. Gužve na autobuskim stanicama, školska zvona u daljini i rojevi pešaka i vozila koji zuje kolovozima i trotoarima podsećaju nas da je leto na izmaku. Još nešto nam signalizira da je jesen pred vratima – verni automobil koji posle mnogo kilometara provedenih na vrelom asfaltu strpljivo čeka svoje temeljno čišćenje.

Posle prašnjavih letnjih avantura na četiri točka najbolje što možemo da uradimo za svoje „kočije”, pored redovnog pregleda i provere tečnosti, jeste da se posvetimo njegovoj higijeni. Jer, održavanje čistoće vozila nije važno samo sa estetskog stanovišta; ono unapređuje i opšte tehničko stanje vozila, kao i bezbednost, a pomaže i u održavanju njegove vrednosti i produženju životnog veka.

Održavanje higijene automobila ponekad može biti izazovan posao, ali sa odgovarajućim alatima i izvesnim predznanjem to može biti i sasvim lak i zabavan zadatak. Budući da retko ko može sebi da priušti da provede sate temeljno čisteći vozilo nekoliko puta nedeljno, skrećemo vam pažnju na nekoliko jednostavnih trikova koji će vam pomoći da održite automobil čistim i urednim tokom čitave godine.

1. Čelična vuna za čišćenje stakla i poliranje metala

Čelična vuna je svestran materijal koji se, u kombinaciji sa kvalitetnim sredstvima za čišćenje i pranje karoserije može koristiti za čišćenje staklenih i metalnih površina automobila. Fina čelična vuna može da se koristi za uklanjanje tvrdokornih mrlja i kamenca. Kada koristite čeličnu vunu za staklo, važno je da temeljno navlažite površinu i čeličnu vunu kako biste izbegli ogrebotine. Za poliranje metala, čelična vuna se može koristiti za uklanjanje rđe i drugih defekata na metalnim površinama.

2. Priručni osveživač vazduha

Pravljenje osveživača vazduha za automobile u domaćoj radinosti je jednostavno i praktično. Pomešajte sodu bikarbonu i omiljena eterična ulja u maloj posudi. Stavite posudu u automobil i soda bikarbona će apsorbovati loše mirise, dok će eterična ulja ispuniti prostor prijatnom aromom.

3. Maslinovo ulje za kožne presvlake

Kožni presvlake za sedišta se mogu čistiti i zaštititi malom količinom maslinovog ulja. Nanesite malo ulja na krpu od mikrofibera (mikrovlakana) i nežno je utrljajte u kožu. Ulje će pomoći da se koža osveži i zaštiti od pucanja i gubitka boje. Sličan efekat maslinovo ulje ima i na komandnu tablu, gde zadržava vlagu i sprečava pucanje.

4. Valjak za skupljanje dlačica kućnih ljubimaca

Valjak za dlačice je jednostavan i efikasan način da pokupite dlake kućnih ljubimaca i druge ostatke sa automobilskih presvlaka. Jednostavno prevucite valjak za dlačice preko „dlakavih” područja da biste uklonili dlake i druge ostatke.

5. Četkica za zube za teško dostupna područja

Stara četkica za zube sa mekim vlaknima može da se koristi za čišćenje teško dostupnih pukotina i ventilacionih otvora.

6. Prenosivi usisivač

Prenosni usisivač je odličan alat za uklanjanje mrvica i prljavštine sa tepiha i presvlaka automobila. Koristite usisivač za čišćenje tepiha, sedišta i patosnica.

Prenosni usisivač je odličan alat za uklanjanje mrvica i prljavštine sa tepiha i presvlaka automobila

7. Crni čaj za apsorpciju mirisa

Mala posuda crnog čaja u automobilu može pomoći u apsorpciji neprijatnih mirisa i pojačati dejstvo osveživača vazduha. Listovi čaja će apsorbovati mirise kao od šale.

8. Sapun za točkove i felne

Čišćenje točkova i felni je lako pomoću rastvora tople vode i sapuna za suđe. Pomešajte vodu i sapun u kanti i koristite četku sa mekom dlakom za ribanje točkova i felni. Posle čišćenja točkove isperite i osušite čistom krpom.

9. Parni čistač za dubinsko čišćenje

Para pod visokim pritiskom može efikasno da ukloni prljavštinu i nečistoće sa tepiha, sedišta i drugih površina, i to bez upotrebe jakih hemikalija. Ovo je odlična opcija za one koji preferiraju ekološki prihvatljiv pristup čišćenju.

10. Koristite pokrivač za automobil

Korišćenje zaštitne navlake za automobil može pomoći u zaštiti vozila od različitih nepovoljnih elemenata, prašine, sunca i drugih faktora okoline koji mogu da izazovu štetu na automobilu, ali i u njegovoj unutrašnjosti.

11. Očistite prozore sirćetom i novinama

Čišćenje prozora ne svrstavamo u omiljene aktivnosti, ali uz pomoć sirćeta i novinskog papira dolazimo do sjajnih rezultata. Pomešajte jednake delove sirćeta i vode u boci sa raspršivačem i nanesite tečnost na prozore. Zatim koristite zgužvane novine da obrišete prozore Naravno, možete da se odlučite i za neko od gotovih sredstava.

12. Soda bikarbona protiv korozije

Ako primetite koroziju na priključcima akumulatora, ili na drugim mestima, uklonite je pomoću sode bikarbone. Sipajte malo ove soli na problematičnu oblast i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Zatim koristite žičanu četkicu da očistite koroziju ili isperite vodom. Slaba bikarbonatna kiselina pomoći će u rastvaranju rđe i korozije. Za zaštitu od korozije možete da koristite i mast za polove akumulatora.

13. Poliranje

Pomešajte jednake delove vode, belog sirćeta i malo alkohola u boci sa raspršivačem, pa ga nanesite na karoseriju i obrišite je peškirom od mikrovlakana ili namenskom krpom za poliranje. Sirće pomaže u uklanjanju prljavštine i ne ostavlja mrlje. Slično deluje i soda bikarbona: ona deluje kao blagi abraziv, ali ne šteti automobilu.

14. Filter za kafu umesto krpice

Unutrašnjost automobila možete efikasno očistiti pomoću filtera za kafu. Ovi filteri su napravljeni od papira koji se ne „linja”, što ih čini savršenim sredstvom za brisanje prašine sa kontrolne table, retrovizora i drugih površina koje se lako „umusave”.

Posle više godina upotrebe farovi će postati mutni i neprozirni

Poliranje farova po receptu „uradi sam”

Dok su stariji automobili imali staklene farove, moderna vozila koriste plastiku (polikarbonat). Plastika je, naime, mnogo jeftinija, lakša se izrađuje i oblikuje i daleko je otpornija na udarce. Nažalost, plastika je daleko mekša i osetljivija na delovanje ultraljubičastog zračenja. Posle više godina upotrebe, prašina, krhotine i komadići kamenja sa puta će zbrisati fabričku UV zaštitu i ostaviće plastiku izloženom. Farovi će tako vremenom postati mutni i neprozirni, što je i estetski i funkcionalni problem (utiče na vidljivost tokom noćne vožnje).

Srećom, ovaj problem se lako rešava pastom za poliranje i odgovarajućim nastavkom za poliranje koji se povezuje na baterijsku bušilicu. Oni su dostupni u većini prodavnica i veoma su efikasni. Postoje i materijali koje verovatno imate u svom domu, a koji vam mogu pomoći da uštedite vreme i novac dok polirate farove.

Najpoznatije sredstvo koje mnogi vozači koriste je pasta za zube. Nanesite malu količinu paste na krpu i utrljajte je u farove. Zatim isperite farove vodom i osušite ih čistom krpom. Moraćete da primenite malo jači pritisak, ali ćete verovatno biti iznenađeni rezultatima nakon samo nekoliko minuta poliranja. Naime, pasta za zube sadrži male abrazivne čestice koje su dovoljno tvrde da izribaju i poliraju oštećenu plastiku. U nekim slučajevima pasta neće biti od pomoći (ako je zamućenje zahvatilo dublje slojeve plastike), i tada se treba obratiti specijalizovanim servisima.

Kućna hemija u službi higijene automobila

Ako želite da uštedite novac, nemate odgovarajući proizvod pri ruci ili proste želite da probate nešto novo, okušajte se u čišćenju pomoću sledećih predmeta i materija koje imate u domaćinstvu.

Pasta za zube

Poliranje farova – Kao što smo ranije pomenuli, abrazivi u pasti za zube mogu da uklone tanji sloj oštećene plastike na površini farova (poželjno je koristiti pastu sa više abrazivnih čestica ­­– npr. pastu za izebljivanje zuba). Nanesite pastu za zube na peškir od mikrovlakana i obrišite farove kružnim pokretima. Obavezno posle čišćenja nanesite sloj voska ili zaštitnog premaza na farove kako biste sprečili buduća oštećenja od UV zračenja.

Uklanjanje ogrebotina od boje – Koristite laganu ili srednje abrazivnu pastu za zube da biste uklonili ogrebotine na boji. Nanesite pastu za zube na peškir od mikrovlakana i obrišite boju nežnim kružnim pokretima. U ovom slučaju vodite računa da ne pritiskate prejako, kako ne biste dublje utisnuli nečistoću u boju.

Izopropil alkohol

Uklanjanje lepka – Izopropil alkohol može da ukloni tragove lepka koji je ostao nakon uklanjanja nalepnica. Nanesite izopropil alkohol na peškir od mikrovlakana i pređite preko ostataka lepka nekoliko puta, uz umereno jak pritisak.

Uklanjanje smole drveća – Smolu sa drveta ispod koga ste parkirali automobil često je teško ukloniti, ali alkohol i ovde čini čuda. Navlažite peškir od mikrovlakana izopropil alkoholom i stavite ga preko zamašćenih površina da odstoji desetak minuta. Potom ga uklonite sa površine automobila pokretima brisanja.

Razblaživanjem izopropil alkohola destilovanom vodom dobićete pristupačno i efikasno sredstvo za čišćenje automobilskih stakala

Čišćenje stakla – Razblaživanjem izopropil alkohola destilovanom vodom dobićete pristupačno i efikasno sredstvo za čišćenje automobilskih stakala. Razblažite 90-postotni alkohol vodom u odnosu 4 prema 1 (ili 70% alkohol u odnosu 3 prema 1).

Čišćenje metlica brisača – Uklanjanje prljavštine i ostataka koji se nakupljaju na metlicama brisača može pomoći u sprečavanju ogrebotina na staklu. Ako brisači škripe usled trenja, to je obično zbog prljavih metlica. Alkohol ne samo da će očistiti prljavštinu, već će pomoći i da se ukloni spoljni sloj gume koji je otvrdnuo usled izlaganja suncu i vodi.

Soda bikarbona

Uklanjanje mrlja – Dobro poznata kombinacija sode bikarbone i sirćeta stvara moćno sredstvo za uklanjanje mrlja različitog porekla (oslobođeni gas vrši efikasno mehaničko čišćenje na mikroskopskom nivou). Napunite bocu sa raspršivačem sirćetom i natopite mrlju pre nego što nanesete sodu bikarbonu. Zatim poprskajte mrlju sa još malo sirćeta i izribajte najlonskom četkom.

Uklanjanje neprijatnih mirisa – Posipanje sode bikarbone direktno na patosnice ili presvlake od tkanine može pomoći u uklanjanju neprijatnih mirisa. Ostavite prah da odstoji najmanje 15 minuta, a zatim ga uklonite pomoću usisivača. Takođe možete staviti sodu bikarbonu u posudu kako biste eliminisali manje oštre mirise ili kao deo rutine preventivnog čišćenja automobila.

Tečni sapun za sudove

Pranje automobila – Sapun za posuđe je dizajniran da uklanja masnoću, što znači da će temeljno ukloniti većinu prethodno primenjenih proizvoda za zaštitu boje ili stakla, kao i najuporniju prljavštinu i ostatke insekata sa stakla.

Uklanjanje mrlja – Dodajte dve kašičice deterdženta u litar vode i koristite bocu sa raspršivačem da nanesete rastvor na mrlju. Protrljajte četkom od najlonskih vlakana i obrišite peškirom od mikrovlakana.

Sapun/šampon za bebe

Pranje automobila – Sapun za bebe je nežniji od tečnog sapuna za suđe i neće skinuti prethodno primenjenu zaštitu boje (npr. vosak).

Belo sirće

Uklanjanje mrlja – Napunite bocu sa raspršivačem rastvorom sirćeta i tople vode (u odnosu 1:5) i nanesite dok tkanina ne postane vlažna. Istrljajte materijal četkom od najlonskih vlakana kako biste uklonili mrlje.

Uklanjanje mrlja od soli – Mrlje od soli na tepihu mogu prouzrokovati trajno oštećenje. Poprskajte takve mrlje rastvorom belog sirćeta i vode i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Dodavanje nekoliko kapi esencijalnog ulja ili limunovog soka u mešavinu sirćeta može pomoći u uklanjanju jakog mirisa.

Uklanjanje mrlja od vode – Belo sirće razblaženo 2 prema 1 destilovanom vodom efikasno uklanja mrlje od tvrde vode sa farbe. Ako su mrlje od kamenca uporne, dodajte još malo sirćeta u rastvor.

Čišćenje stakla – Razređeno sirće je ekološki prihvatljivo i isplativo sredstvo za čišćenje prozora. Za prozore na kojima su nakupljene mrlje od kamenca potrebna je veća koncentracija sirćeta u smeši sa vodom.

Vodonik peroksid (3%)

Uklanjanje mrlja – Vodonik peroksid u tropostotnom rastvoru koji je komercijalno dostupan efikasno uklanja različite mrlje i neugodne mirise koji ih često prate. Deluje slično kao kombinacija sirćeta i sode bikarbone.

Kockice leda

Uklanjanje žvakaće gume – Uklanjanje žvakaće gume sa bilo koje površine u unutrašnjosti automobila nije lak zadatak, ali uklanjanje žvake sa tkanine prava je noćna mora. Žvakaća guma se lakše uklanja kada je ohlađena (čvrsta), jer se tada odvaja u većim komadima. Preostale male komadiće žvake možete izribati četkicom za zube i usisati.

Ostavite Vaš komentar

Potrebna Vam je pomoć, preporuka ili savet?

/images/uploaded/treba-vam-pomoc_1000.jpeg

Konsultujte se i poručite telefonom

Zatražite personalizovanu ponudu
Tim stručnih konsultanata će vam vrlo rado pomoći da napravite pravi izbor za svoje vozilo. Naše dugogodišnje iskustvo u prodaji auto delova pomoći će vam da rešite sve dileme.
Pozovite nas svakog radnog dana
od 8 do 18h, i subotom od 8 do 16h.
Svi auto delovi na jednom mestu: amortizeri, filteri, plivajući zamajac, motorna ulja, set kvačila, letva volana, alternator i drugi rezervni delovi za vaš automobil. Savremena online prodavnica auto delova, alata i opreme nudi najširi dijapazon delova i cena kroz efikasnu pretragu najboljih rezervnih delova za vašeg četvorotočkaša, po pristupačnim cenama, uz besplatnu isporuku. Na pravom ste mestu!